Sofia wil op de fiets

woensdag 3 juni 2009
timer 3 min
Kr
Krijg Sofia op de fiets. Dat wordt nog een tour-de-force want in de Bulgaarse hoofdstad menen ze dat vooruitgang in de eerste plaats te maken heeft met vier wielen. Op het gebied van fietsvoorzieningen en fietsmarketing heeft Bulgarije nog een lange weg te gaan, zo stelt Wim van der Wijk van Royal Haskoning na een oriënterend bezoek van twee stedelijke ontwerpsters uit Sofia aan Nederland.

‘De fiets is, afgezien van een beetje mountainbiken in het weekend, in Sofia een onbekend verschijnsel. Wie zich toch op twee wielen door de stad voortbeweegt, is letterlijk vogelvrij’,aldus verkeerskundige Van der Wijk die de Bulgaarse gasten op hun Hollands tournee begeleidde.

 

Het contact met de ‘stadsontwikkelaars’ van Sofia kwam vorig jaar tot stand tijdens een zakenreis van Van der Wijk in Bulgarije via tussenkomst van de Nederlandse ambassade. ‘Dit leidde in eerste instantie tot een gesprek met de directeur planvorming en -uitvoering van de rond 2 miljoen inwoners tellende stad. ‘Dat de stad ‘iets’ met de fiets moet, is inmiddels duidelijk geworden na de groeistuipen en de massamotorisering van de afgelopen twee decennia. Het verkeer in het centrum staat tussen half zeven ’s ochtends en half zeven ’s avonds nagenoeg stil. Ook ontbreekt het aan voldoende parkeervoorzieningen en verkeersmanagement. En voor zover er rond de stad snelwegen zijn, wordt de doorstroming gehinderd door te veel toegangswegen en wildparkeren. Bovendien is het openbaar vervoer sinds de val van het communisme zwaar verwaarloosd’, schetst Van der Wijk.
Hoe het anders kan zagen de stedelijke ontwerpsters van de Oost-Europese stad op hun tournee langs onder meer Rotterdam, Nijmegen en fietsstad Houten.


Belangrijk ingrediënt tijdens deze reis was een brainstormsessie naar aanleiding van de plannen om het metronet in Sofia uit te breiden. Van der Wijk: ‘de stad wil de bestaande west-lijn dit jaar in oostelijke richting doortrekken. Bovendien zijn er assen in noord- en zuidrichting gepland. Dit biedt aanknopingspunten om in de stadsdelen fietsnetwerken op te bouwen voor het voor- en natransport.’ In het woon-werk- en woon-schoolverkeer bestaat de fiets in Sofia op dit moment nog niet, maar in het kielzog van de metro-uitbreiding moet de ontwikkeling van fietsnetwerken daar verandering in brengen. ‘Marketing van de fiets, óók op politiek en ambtelijk niveau, is daarbij minstens zo belangrijk als concrete fietsvoorzieningen’, zegt Van der Wijk. Zijn taxatie is overigens wel dat dit een zaak van lange adem zal blijken. Een werkelijke omslag vergt volgens hem al gauw 15 tot 20 jaar. Spaak in het wiel kan daarbij onder meer zijn dat bij stadspolitieke machtswisselingen meteen ook de complete ambtelijke top wordt vervangen, wat de continuïteit in de beleidsontwikkeling ernstig kan schaden. Mede daarom zullen de Nederlands-Bulgaarse fietscontacten volgens de gemaakte afspraken de komende jaren worden voortgezet.

 
Auteur: Joske van Lith

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.