Spaanse tram bindt strijd aan met autovloedgolf

donderdag 5 februari 2009
timer 2 min

40 jaar geleden kreeg de Spaanse auto vrij baan. Tegelijk werden alle tramnetten ontmanteld, met uitzondering van één lijn in Valencia. Sinds tien jaar is er een tegenreactie op gang gekomen. Veel Spaanse steden hebben sneltramlijnen aangelegd, waaronder Madrid, Barcelona, Bilbao, Sevilla, Granada en Tenerife. Het eerste deel is recent geopend van een heel nieuw tramnet in Vitoria, in het Spaanse Baskenland.

Dit netwerk wordt aangelegd in de vorm van een T. Eind 2009 moet het gehele 9 km-lange netwerk gereed zijn. Aanlegkosten bedragen 100 miljoen euro. Dit bedrag is inclusief 12, 31 meterlange lage-vloertrams van CAF, een Spaanse fabrikant van rollend materieel die in Nederland bekend is van sneltramrijtuigen voor de halve-cirkellijn 51 van het GVB in Amsterdam. De verwachtingen zijn hooggespannen. Een jaar na ingebruikname moet het jaarlijks aantal reizigers al de grens van 8 miljoen overschrijden. Economisch en milieutechnisch wordt deze tramlijn gezien als zeer rendabel. Een ritje kost 1 euro. Verder is de komst van de tram aanleiding voor invoering van contactloze tickets. De digitalisering van het stedelijk ov maakt ook in Spanje vorderingen. Ook de metronetten van Madrid en Barcelona zijn fors uitgebreid. In lijnenlengte overtreft de Madrileense metro intussen zelfs die van Parijs. Elke dag vervoert de metro van Madrid 2,5 miljoen passagiers. Het materieel bestaat uit 2157 wagons, die 292 metrostations aandoen. Ook de drie sneltramlijnen in 2007 in Madrid geopend, vervoeren nu meer dan 10 miljoen reizigers per jaar. De Spaanse planningmethoden zijn simpel. In veel opzichten is het moderne Spanje een federale staat, waarin de macht zoveel mogelijk is gedelegeerd naar de regio’s. Regio’s als Andalucia en Baskenland, hebben al geruime tijd het ov hoog op hun prioriteitenlijst geplaatst. In Baskenland staan tien steden op de nominatie te worden verrijkt met nieuwe tramnetten. De doeltreffende Spaanse aanpak doet niet onder voor de Franse methode, die is gebaseerd op eigen initiatief van stadsgewesten. Deze zijn democratisch bestuurd, beschikken over eigen middelen en maken eigen plannen voor nieuwe infrastructuur.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.