Speed pedelec moet richtingaanwijzer en remlichten krijgen

maandag 18 september 2017
timer 1 min
De Tweede Kamer wil dat er verplichte richtingaanwijzers komen op de super snelle speed pedelec. De richtingaanwijzers zouden de verkeersveiligheid bevorderen.

Een onderzoek van de SWOV heeft uitgewezen dat bestuurders van een speed pedelec een snelheid van gemiddeld 29 kilometer per uur halen op vrij liggende fietspaden. Dit staat in een artikel van de Telegraaf. Een dergelijke snelheid kan volgens de SWOV gevaarlijke situaties veroorzaken. 

Op de rijbaan rijdt een speed pedelec-bestuurder naar verhouding minder snel. De fietser haalt hier een gemiddelde snelheid van 32 km/uur. Vergeleken met de maximumsnelheid van 50 km/uur is dit dus veel lager. Hierdoor zijn de veiligheidsrisico’s op de rijbaan minder groot dan op het fietspad.


Toch zijn niet alle automobilisten even blij met de speed pedelec-rijders, zo blijkt uit het onderzoek door SWOV. Reden voor minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu om, naast richtingaanwijzers, ook remlichten te verplichten voor deze elektrische fiets. Verder wil de minister kijken naar technische mogelijkheden voor het eventueel begrenzen van de fiets (geofencing), waardoor deze niet harder kan dan de toegestane snelheid.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.