Spoortunnel naar Ameland optie, maar wel 'extreme variant'

dinsdag 15 oktober 2019
timer 2 min

Minister Cora van Nieuwenhuizen schrijft in antwoord op Kamervragen dat een spoortunnel van Holwerd naar Ameland een optie is, maar wel  'de meest extreme variant'. Rijkswaterstaat ziet een spoortunnel als serieuze optie om het waddeneiland bereikbaar te houden.

Een tunnel werd al eerder genoemd als één van de opties om Ameland bereikbaar te houden vanaf de wal. De minister heeft nu in een brief gereageerd op Kamervragen die gesteld waren naar aanleiding van berichten in Trouw. Om Ameland op dit moment bereikbaar te houden wordt de vaargeul vrijwel continu gebaggerd.

Bereikbaarheid van Ameland verbeteren
Momenteel wordt er door onder andere Rijkswaterstaat, provincie Fryslân, gemeente Ameland en gemeente Noardeast-Fryslân gewerkt aan plannen om de bereikbaarheid van Ameland te verbeteren. “Door de betrokken partijen wordt momenteel gewerkt aan een eerste uitwerking van een drietal denkrichtingen waarvan de in het artikel genoemde tunnelverbinding de meest extreme is”, schrijft minister Van Nieuwenhuizen. “Een andere denkrichting is het optimaliseren van de bestaande verbinding en het splitsen van vervoerstromen door op het tij te gaan varen met grote schepen voor auto’s en vrachtverkeer en daarnaast het frequenter inzetten van minder diepliggende schepen voor alleen personenvervoer.”


Vergezocht
De Waddenvereniging noemt de plannen vergezocht en niet reëel. “Ik vraag me af waar dit idee vandaan komt. Het probleem is vooral dat de omvang van de veerboten niet meer past bij de dimensie van de vaargeulen. Dan moet je de vervoersstromen uit elkaar halen en niet een tunnel gaan graven”, aldus Hans Revier van de Waddenvereniging.
Van Nieuwenhuizen: “Het proces bevindt zich pas in de pre-verkenningsfase. Wanneer het proces in de fase komt dat concrete alternatieven getoetst gaan worden op onder andere haalbaarheid, dan zal hierbij zowel de status van werelderfgoed als die van Natura2000 gebied uiteraard een belangrijke rol spelen.”

Via OV-Magazine.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.