Stadsbussen grote 3 in top-20

woensdag 21 maart 2018
timer 2 min
De stadsbussen in de grote steden Amsterdam, Den Haag en Rotterdam staan voor het eerst alle drie in de top-20 van de OV-Klantenbarometer. Dat geldt ook voor de stadstrams in de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag. Alleen de Amsterdamse stadstram scoort met plek 53 nog onder de maat.

De grootste stijger in de OV-Klantenbarometer 2017 is de regionale spoorlijn Gouda–Alphen aan den Rijn: van een 7,2 naar een 7,8. Die opmars van 0,6 punt is mede te danken aan het vervangen van oude NS-Sprinters door nieuwe R-net-treinen. Andere grotere stijgers zijn de bus in Waterland, de tram in Den Haag (nieuw materieel), de Brabantliners (minder oponthoud Merwedebrug A27) en de bus in Zuidoost-Brabant, allemaal met 0,3 punt.

In de top drie blijven dezelfde concessies staan als vorig jaar, waarbij de fast ferry Vlissingen–Breskens zelfs nog met 0,2 punt stijgt.

Top-10

1. Friese WaddeneilandenArriva/TCR8,6
2. veer Rotterdam–DrechtstedenArriva/Doeksen8,5
3. veer Vlissingen–BreskensWesterschelde Ferry8,1
4. bus WaterlandEBS8,0
5. bus ZaanstreekConnexxion7,9
6. streekbus AlmereConnexxion7,9
7. bus Gooi en VechtstreekConnexxion7,9
8. trolleybus ArnhemBreng (Connexxion)7,9
9. trein Zwolle–EmmenArriva7,8
10. stadsbus AmsterdamGVB7,8

De beste busdiensten vind je op de Friese Waddeneilanden, die nu één onderzoeksgebied vormen. De beste grote busconcessie is Waterland van EBS, op de voet gevolgd door Zaanstreek van Connexxion. De beste regionale treindienst in de ogen van de reizigers blijft Zwolle–Emmen van Arriva. De stadsbus Amsterdam van GVB stijgt met 0,2 punt en scoort als beste vervoer in een grote stad nu een uitstekende tiende plaats.

De grootste daler is de stadsbus Leeuwarden van Arriva, na een piek in 2016. Die keldert van een 7,8 naar een 7,3. Een andere daler met meer dan 0,1 punt is de bus in Midden-Overijssel van Keolis: van een 7,7 naar een 7,5.

Achterhoede

61. trein Roermond–Maastricht RandwijckArriva7,5
62. bus ZeelandConnexxion7,4
63. trein Kerkrade–SittardArriva7,4
64. metro AmsterdamGVB7,4
65. streekbus UtrechtKeolis7,4
66. stadsbus LeeuwardenArriva7,3
67. trein Zutphen–Hengelo–OldenzaalKeolis7,3
68. bus RivierenlandArriva7,3
69. trein Roermond–NijmegenArriva7,0
70. trein Zwolle–EnschedeNS6,9

In de onderste regionen van de OV-Klantenbarometer wisselen de Maaslijn (Nijmegen–Roermond) van Arriva en de regionale treindienst Zwolle–Enschede stuivertje: die laatste treindienst van NS is nu het enige gebied dat lager scoort dan een 7. Inmiddels rijdt Keolis daar. De nieuwe regionale treindiensten Roermond–Maastricht Randwijck en Kerkrade–Sittard van Arriva op het hoofdrailnet, binnengekomen op respectievelijk plek 61 en 63, kunnen nog geen potten breken.

Lees ook: NS verliest aansluiting op de rest (+) op OV-Magazine.

 
Auteur: Marc Maartens

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden