Stadsdienst Almere heet nu Maxx

dinsdag 13 januari 2004
timer 2 min

Het oude vervoersconcept van het snel groeiende Almere barstte zo’n beetje uit zijn voegen. Hoewel de stadsbussen grotendeels over vrije busbanen rijden, werd het door het alsmaar toenemende aantal reizigers steeds moeilijker om de snelheid erin te houden. De oplossing heet Maxx.
Maxx is speciaal voor Almere ontwikkeld door Connexxion en begin januari in gebruik genomen. Het betreft een HOV-plussysteem met zes dagen in de week een hoge (7,5 tot10-minuten)frequentie. De 40 oude bussen zijn vervangen door 49 nieuwe, waarvan 23 gelede. Het nieuwe materieel heeft een lage vloer en is goed toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens. In de bussen is voorts een informatiedisplay, cameratoezicht en een systeem voor halteafroep aangebracht. Klanten betalen het speciale Maxxtarief, waarmee ze voor 2 euro 1,5 uur mogen reizen. Er zijn ook meerrittenkaarten.
Maxx kent een open-instapregime. Passagiers mogen bij alle deuren instappen. Hiertoe zijn speciale sensoren aangebracht waarmee de deuren van buitenaf door wachtenden bij de halte kunnen worden geopend. Alleen in de stille uren worden deze sensoren uitgeschakeld uit oogpunt van sociale veiligheid en moeten passagiers voorin instappen. In de bussen zijn kaartautomaten geplaatst.
Dankzij het open-instapregime gaat de gemiddelde snelheid van de bussen omhoog van 23 naar 26 km per uur. Om zwartijden te voorkomen zet Connexxion meteen vanaf de eerste dag extra controleurs in. Op verzoek van de opdrachtgever is er tevens een sociaal-veiligheidsplan opgesteld. Connexxion heeft gekozen voor de Haagse aanpak. Wie betrapt wordt zonder kaartje, kan in eerste instantie een procesverbaal afkopen middels een zogeheten uitstapkaartje. Zo hoopt men agressie te voorkomen.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.