Stadsregio zoekt nieuwe vervoerder voor Rotterdams nachtnet

woensdag 8 juni 2005
timer 2 min

De Stadsregio Rotterdam gaat zeer waarschijnlijk nog voor de zomer een procedure opstarten om het netwerk van nachtbussen in Rotterdam en omliggende plaatsen apart aan te besteden. Dit nadat stadsvervoerder RET te kennen heeft gegeven er onder de huidige voorwaarden geen brood meer in te zien. De nieuwe vervoerder zou al op 1 januari 2006 aan de slag kunnen gaan.

De bezwaren van RET zijn vooral van financiële aard. Eventuele incidenten met het overwegend jonge uitgaanspubliek spelen geen rol. Een onlangs gehouden marktconsultatie leverde diverse positieve reacties op van vervoerbedrijven die wel mogelijkheden zien de nachtbussen te exploiteren, mits ze meer vrijheid krijgen in materieelkeuze en dienstregelingtijden en creatieve ideeën mogen toepassen. De Rotterdamse stadsregio (SRR) denkt hierin wel te kunnen meegaan. Nu rijden de nachtbussen alleen op zaterdagnacht. Een flexibeler inzet van het nachtnet, ook bijvoorbeeld bij doordeweekse evenementen, is volgens woordvoerder Aart van Kapel van de SRR dan ook zeker een optie.
Het huidige nachtnet bestaat uit twaalf buslijnen binnen Rotterdam en van Rotterdam naar Schiedam, Vlaardingen, Capelle aan de IJssel, Spijkenisse, Ridderkerk en Maassluis. Per weekend worden 1500 passagiers vervoerd.
Door de kleinschaligheid is het wellicht een interessante klus voor taxibedrijven. De grotere flexibiliteit kan voor RET reden zijn om toch weer van de partij te zijn. ‘Of dat mag, onderzoeken we momenteel. De thuismarkt is immers gesloten.’
Het nachtnet voorziet volgens Van Kapel in een duidelijke behoefte. ‘Wij vinden het een belangrijke tak van sport. RET mag het niet zomaar laten zitten.’\
De SRR wil het nachtnet daarom uit de bestaande ov-concessie halen. Het streven is om nog voor de zomer een bestek aan eventuele gegadigden te presenteren. Vermoedelijk na de zomer wordt bekend gemaakt wie het nieuwe nachtnet mag rijden.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.