stap voor stap naar gladvrij fietsroutenetwerk
De laatste jaren zijn stappen gezet naar een effectievere gladheidbestrijding voor fietsers, maar het kan nog beter. Zo bleek tijdens een bijeenkomst van het Fietsberaad in samenwerking met CROW Levende Stad, op 23 april in Gouda. Die verbetering is kan worden ingezet met het nieuwe stappenplan dat het Fietsberaad presenteerde.
Belangrijkste toevoeging van dit stappenplan aan de bestaande richtlijnen voor gladheidbestrijding van het CROW, is het aanwijzen van een samenhangend fietsroutenetwerk waarop de gladheid wordt bestreden.
Alleen hoofdwegen in strooiroute
Voor ongeveer de helft van de aanwezige gemeenten (zo’n 30) bleek dit nieuw. In veel gemeenten wordt er een netwerk van hoofdwegen aangewezen als strooiroute, met aanvullend fietspaden. Dat levert in de praktijk geen samenhangend gestrooid netwerk voor fietsers op. En zo ontbreken er in veel gemeenten schakels.
Het Fietsberaad wil graag dat de beleidsmedewerker verkeer of fietsbeleid zich meer gaat bezighouden met het beleid rond gladheidbestrijding. Nu zijn het vaak gescheiden circuits, zo bleek ook tijdens de middag in Gouda. Bijna alle aanwezigen waren mensen van afdelingen beheer openbare ruimte die voor het eerst een Fietsberaad-bijeenkomst bijwoonden.
CROW-publicatie gladheidsbestrijding
Het CROW brengt voor de zomer een aparte publicatie over gladheidbestrijding op fietspaden en voetgangersgebieden uit. In de brochure zal volop aandacht worden besteed aan de speciale eigenschappen van fietspaden. Zo blijkt uit onderzoek van MeteoConsult dat fietspaden vaak 1à 2 graden kouder zijn dan de rijbaan en daardoor gevoeliger voor gladheid. Het komt daardoor voor dat fietspaden wel glad zijn en de rijbaan niet.
Sneeuwschuiven, borstelen en nastrooien
Sneeuw op fietspaden vraagt een andere aanpak dan op de rijbaan. Zout wordt op fietspaden minder goed vermengd door de veel smallere fietsbanden. De ideale aanpak is eerst schuiven, dan borstelen en dan nastrooien of pekelen.
Prototype
Erwin van de Vondervoort van Aebi Schmidt, fabrikant van strooimaterieel, liet een ingenieus prototype zien: een zeer wendbaar wagentje dat eerst schuift, dan borstelt en als laatste pekelwater sproeit. Speciale techniek voor het fietspad, die is afgekeken van de gladheidbestrijding op vliegvelden, vertelde Van de Vondervoort. Dergelijk materieel kost natuurlijk wel wat, en afgelopen winter was opnieuw een dure, zo was de ervaring deze middag.
Communicatie
Het Fietsberaad experimenteerde deze winter met een speciaal webtool: gladdefietsroutes.nl. In de gemeente Zaanstad konden bewoners op een kaart aangeven welke locaties glad zijn en waar zij eventueel gevallen waren. Opvallend resultaat was dat de hiaten in de strooiroutes er zo meteen uitspringen. Verder bleek dat er veel klachten binnen kwamen over routes rond basisscholen. De webtool is voor gemeenten tegen kostprijs beschikbaar.
Auteur: Karin broer

in veel gemeenten wordt alleen op een hoofdwehennet gestrooid
Reactie plaatsen •