Stedelijk railvervoer wint terrein rond de Middellandse Zee

woensdag 2 januari 2008
timer 3 min

De lage-vloertram, met een instaphoogte op slechts 300 mm boven de rails en rond 1980 ontwikkeld door de Franse industrie, is uitgegroeid tot een kassucces. Wereldwijd zijn thans ruim 2000 lage-vloertrams van Europese makelij in bedrijf. Dit vervoermiddel gooit ook hoge ogen in landen als Marokko, Algerije en Turkije, die momenteel grote vooruitgang boeken in het stedelijk vervoer. Trams zijn erg populair vanwege het kostenvoordeel én het reizigerscomfort.

In oktober 2007 bestelde het vervoerbedrijf van Rabat, de hoofdstad van Marokko, 35 lage-vloertrams van het type Citadis, een product van het Franse Alstom. Deze airconditioned rijtuigen gaan rijden op de 15 km lange vrije trambaan van Rabat naar de zusterstad Salé, die in 2010 wordt geopend. Het ontwerp van de lijn is van het metrobedrijf van Parijs. Het betreft de eerste tramlijn in Marokko, dat het eerste Afrikaanse land is met uitgewerkte plannen voor de inzet van hogesnelheidstreinen van het type TGV.
Ambitieus is ook Algerije. Dit land investeert een deel van de inkomsten uit aardgas en olie in stedelijke railinfrastructuur. In de hoofdstad Algiers is een 10 km lange metrolijn in aanleg, met Franse assistentie. Na Cairo, dat reeds beschikt over twee moderne metrolijnen, wordt Algiers de tweede Afrikaanse hoofdstad met een metro. Aan de oostzijde wordt de metro verbonden met een 15 km lange tramlijn, die later wordt verlengd tot 30 km. De prognoses zijn indrukwekkend: 150.000 passagiers per dag vanaf de opening. Dit is een veelvoud van tramlijnen in Europa; de drukste Amsterdamse tramlijnen schommelen rond 20.000 passagiers per dag. Ook in de steden Constantine en Oran zijn tramnetten in aanleg, die in 2009 worden geopend. In drie andere Algerijnse steden (Annaba, Ouargia, Setif) zijn trambedrijven in voorbereiding.
Ook Turkije timmert aan de weg. Zo beschikt Ankara sinds 1996 over een metrobedrijf en Izmir sinds 2000. De metro van Adana gaat binnenkort in bedrijf. De in 1989 geopende sneltramlijn in Istanbul is een groot succes; verlengingen volgen elkaar snel op. Voorts is in Istanbul sinds 1992 een stadstramlijn in bedrijf, met sneltrams die overeenkomen met type A32 van Bombardier.
Istanbul, een door congestie geteisterde megastad met 12 miljoen inwoners, heeft grootse plannen voor expansie van haar railnetten. Er is een plan voor een metro onder de Bosporus, die het Europese en het Aziatisch deel van de stad van elkaar scheidt. Onlangs kreeg het Zuid-Koreaanse bedrijf Rotem opdracht voor 34 sneltrams, te bouwen samen met het Tsjechische Skoda. Dit materieel is bestemd voor de geplande vijfde sneltramlijn. In november 2007 bestelde Istanbul ook dertig Citadis-trams voor bestaande tramlijnen.
De stad Konya in Oost-Turkije, met 800.000 inwoners, heeft een 15 km lange sneltramlijn aangelegd met snelheden tot 60 km/uur. Konya is bepaald geen rijke stad, maar het is toch gelukt om 60 tweedehands sneltrams over te nemen van Keulen. Hoewel 40 jaar oud, beschikken ze over goede rijeigenschappen en zijn ze uitstekend onderhouden. De stad Bursa, met bijna 2 miljoen inwoners, heeft gekozen voor ‘light-metro’ van Duitse makelij, gekoppelde tramachtige rijtuigen op vrije baan. Deze lijn is geopend in 2002. In 2008 wordt de nieuwe tram in Kayseri geopend, in 2010 die in Antalya. De Turkse regering streeft ook naar tramnetten in Isparta, Mersin en Samsun.
Het paradepaardje van Turkije is het in 2004 geopende trambedrijf in de universiteitsstad Eskisehir (500.000 inwoners), 300 km ten zuiden van Istanbul. Er zijn twee lijnen, die samen maar liefst 160.000 passagiers per dag vervoeren; iedere derde inwoner neemt dagelijks de tram. Er rijden ultramoderne lage-vloertrams van het type Flexity Outlook, geleverd door Bombardier. In september 2007 zijn vier sneltrams bijbesteld wegens de stijgende vervoersvraag. De komst van de tram vormde aanleiding de stad grondig te faceliften. Het centrum werd voetgangersgebied, bediend door de tram. Hiervoor diende de stad Gent als voorbeeld. Dit verklaart waarom Eskisehir als enige stad in Turkije koos voor meterspoor (smalspoor).

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.