Sterk verouderde voetuigen niet meer welkom in Afrika

maandag 26 oktober 2020

De ILT heeft onderzoek gedaan naar de kwaliteit van voor export naar Afrika bedoelde voertuigen. De ILT komt tot de conclusie dat het vaak sterk verouderde voertuigen betreft, met een lage emissieklasse, vaak een ongeldige APK en problemen met het roetfilter of de katalysator. De ILT deelt de bevindingen met de milieudivisie van de Verenigde Naties, UNEP, die werkt aan het verbeteren van de kwaliteit van het Afrikaanse wagenpark op het gebied van zowel uitlaatgassen als verkeersveiligheid.

Uit het onderzoek blijkt dat het merendeel van de geëxporteerde voertuigen (80%), vanaf 1 januari 2020 al niet meer welkom is in vijftien West-Afrikaanse landen, omdat deze voertuigen niet voldoen aan miieu-eisen en van slechte kwaliteit zijn. In Nederland worden jaarlijks 500 duizend voertuigen uitgeschreven uit het kentekenregister. Meer dan de helft hiervan wordt geëxporteerd. Dit betreft jaarlijks 80 duizend voertuigen die in Nederland gezien de emissieklasse en leeftijd van het voertuig normaliter gesloopt zouden worden. Een kwart hiervan, 20 duizend voertuigen, gaat naar Afrika. 

Inspecteur-Generaal Jan van den Bos van de ILT: Nu West-Afrikaanse landen zo duidelijk aangeven oude en vervuilende auto’s niet meer te willen, is het belangrijk om er in Europees verband voor te zorgen dat deze auto’s ook niet meer vanuit Europa naar Afrika worden geëxporteerd. Als we alleen vanuit Nederland in actie komen, zal dit leiden tot uitwijkgedrag van exporteurs naar andere Europese havens en weinig bijdragen aan het oplossen van deze problematiek. Ons rapport geeft een belangrijk signaal dat snelle en gecoördineerde actie nodig is. De inzichten uit het ILT-onderzoek dragen hieraan bij.”

Europese landen

Niet aleen uit Nederland komt een grote stroom oude voertuigen, ook uit andere Europese landen worden veel voertuigen geëxporteerd. Deze stroom auto's en vrachtwagens is groter en niet beter van kwaliteit. Dit resulteert in Afrika tot een hogere uitstoot van fijnstof, stikstof en koolstofdioxide. Daarnaast zijn veel van deze voertuigen niet veilig. 

Europese aanpak

De ILT deelt haar bevindingen ook met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat IenW). Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van IenW: “Deze resultaten tonen aan dat er dringend actie moet worden ondernomen om de kwaliteit van gebruikte voertuigen die vanuit Europa worden geëxporteerd, te verbeteren. Nederland kan dit probleem niet alleen aanpakken. Daarom pleit ik voor een gecoördineerde Europese aanpak, en een nauwe samenwerking tussen Europese en Afrikaanse regeringen, om ervoor te zorgen dat de EU alleen voertuigen exporteert die geschikt zijn voor het beoogde doel en voldoen aan de normen van importerende landen.”

UNEP

Inger Andersen, executive director van UNEP: “Het ILT-onderzoek naar de export van gebruikte voertuigen vanuit Nederland geeft belangrijke inzichten in de voertuigen die vanuit de EU worden geëxporteerd en is zeer nuttig voor het nieuwe UNEP-programma ‘Cleaner and Safer Vehicles for Africa’. We gaan samenwerken met Nederland en andere partners om de regelgeving voor gebruikte voertuigen die naar Afrikaanse landen worden geëxporteerd te verbeteren, wat zowel lokale als mondiale voordelen voor de luchtkwaliteit en het klimaat oplevert.”

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.