Stockholm scant kentekens stadsbreed

woensdag 5 mei 2004
timer 2 min

Honderdvijftig camera's op vijftig stadstrajecten in Stockholm gaan vanaf juni de voortgang in het verkeer 'scannen'. Met infrarood worden om de vijftien minuten kentekens opgenomen en vervolgens 'stadsbreed' vergeleken. Dat levert een bron van reistijdinformatie. Tegelijk biedt het systeem statistische informatie over verkeersbewegingen.
'Met deze techniek werd enkele jaren terug al reistijdinformatie verzameld op de Groene Kruisweg in Rotterdam, maar het unieke van dit systeem is dat het nu over een hele stad wordt uitgerold', licht technisch directeur dr. F. Zijderhand van ARS Traffic & Transport Technology BV in Den Haag toe. Sinds begin dit jaar installeert dit bedrijf de camera's en mobiele communicatievoorzieningen in de Zweedse hoofdstad.
Stockholm kampt met toenemende congestie. De stad met een kleine miljoen inwoners is gebouwd op eilanden. De vele bruggen en tunnels vormen vooral 's winters evenzoveel bottlenecks. Daarmee groeit de behoefte aan actuele en accurate reisinformatie. Volgens het driejarig contract betaalt de stad alleen voor de gegenereerde data. Bepaald is verder dat kentekengegevens worden versleuteld zodat men niet letterlijk en figuurlijk de gangen van een individuele automobilist kan nagaan. Overigens is men, volgens Zijderhand, in Zweden niet al te benauwd voor camera's in het publieke domein, mits de maatschappelijke functionaliteit van het systeem buiten kijf staat.
Een centrale computer in Den Haag berekent reistijden voor de trajecten. Volgens Zijderhand gaat het om zodanige aantallen dat individuele, verstorende invloeden (bijvoorbeeld iemand die op een bepaalde route even een tussenstop maakt) vanzelf worden uitgefilterd. Een rechtstreekse link met de congestieheffing die Stockholm medio volgend jaar invoert, bestaat niet, benadrukt Zuiderhand. Wel kan het ARS-systeem met vergelijking van gegevens vóór en na de invoering van de tolheffing een steentje bijdragen aan een effectrapportage.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.