'Stop verkeersslachtoffers door mobielgebruik'
donderdag 7 juni 2018
timer 4 min
De ouders en advocate van Yannick Frijns namen op 26 april de Nationale Verkeersveiligheidsprijs 2018 in ontvangst tijdens het Nationaal Verkeersveiligheidscongres, NVVC. Geëmotioneerd, want Yannick was er niet bij. Yannick overleed op 31 maart 2016 op Texel, kort nadat zij rond half tien ’s avonds fietsend op een kaarsrechte weg in volle vaart van achteren werd aangereden door een automobiliste die, naar de overtuiging van de ouders, aan het appen was.

Wat Yannick is overkomen, mag niemand meer overkomen, zo luidt kort samengevat de missie van de ouders. Samen met hun advocate, Hanneke Comans-Diesfeldt, richtten zij de stichting Yannick op.

Moeder is ten tijde van het ongeval op Texel en wordt er geconfronteerd met de verschrikkelijke gevolgen van het ongeval dat haar dochter die avond is overkomen. Yannick wordt overgebracht naar het VUmc, maar de gevolgen van de aanrijding zijn zo ernstig dat ze er – op 21-jarige leeftijd – aan overlijdt.

Na het overlijden van Yannick volgt de juridische afwikkeling. In het kader van de strafzaak vindt een gesprek met de officier van justitie plaats. Deze beoordeelt het ongeval in eerste instantie als een overtreding van de wegenverkeerswet, terwijl advocate Comans-Diesfeldt stelt dat er sprake is van een verkeersmisdrijf in de zin van artikel 6 Wegenverkeerswet. De houding van de officier van justitie is voor de ouders en advocate onaanvaardbaar. Zij zoeken de media op, zitten binnen een week bij Jinek en Pauw en richten de stichting Yannick op. 

Wat volgt is een strafzaak, alsnog op grond van artikel 6, maar de rechter houdt een uitspraak aan en geeft ruimte voor extra onderzoek waarbij de tegenpartij probeert aan te tonen dat het geconstateerde laatste appgebruik niet plaatsvond ten tijde van de aanrijding. De rechtbank oordeelt ten slotte dat er sprake is van overtreding van artikel 5 van de Wegenverkeerswet (overtreding) en legt een taakstraf op en ontzegging van de rijbevoegdheid. Mede op aandringen van de ouders en advocate tekent de officier van justitie hoger beroep aan, waarna ook de verdachte in hoger beroep gaat. De zaak loopt nog. 

Wetsvoorstel

De stichting Yannick vindt ondertussen via een petitie gehoor bij de politiek, tot aan een persoonlijk gesprek met minister Cora van Nieuwenhuizen. Zij werkt nu samen met haar collega Grapperhaus aan een wetsvoorstel dat onder meer het gebruik van een mobiele telefoon achter het stuur als een misdrijf kwalificeert met hogere straffen.

Frank Frijns: “Ons streven is om via de stichting te komen tot bewustwording van de enorme gevaren van het gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer, waardoor deze achter het stuur verdwijnt en het aantal verkeersslachtoffers drastisch zal afnemen.” 

Stichting Yannick steunt ook de missie van Michael Kulkens, van de Stichting TButterfly, wiens zoon Tommy-boy (13) in 2015 overleed omdat hij de weg op reed, verdiept in zijn smartphone.

De komende twee jaar zijn de ouders en advocate van Yannick ‘onze’ nationale verkeersveiligheidsambassadeurs. De organisatoren van het NVVC helpen de nieuwe ambassadeurs met ‘een inbreng voor een Kenniscafé bij SWOV’, een uitnodiging om ‘mee te praten in het kader van het Strategisch Plan Verkeersveiligheid’ en worden ‘betrokken bij een ANWB-activiteit’.

Frank Frijns: “Wij hopen waardige ambassadeurs te zijn en over twee jaar te presenteren wat we hebben bereikt.”

Genomineerden Nationale Verkeersveiligheidsprijs 2018

In 2018 hebben ruim 2200 mensen gestemd op drie genomineerden voor de tweejaarlijkse prijs. Naast de stichting Yannick werd Martijn Geervliet van de gemeente Breda genomineerd voor ‘Kunst bij Zebrapaden’; uitvergrote silhouetten geven in Breda extra attentie aan oversteekplaatsen. Laurens Drogendijk van ‘Band op spanning’ werd genomineerd voor zijn slimme, ‘behulpzame’ en energieneutrale bandenpomp, die nadrukkelijk ook bij andere plaatsen dan bij tankstations kan worden geplaatst.

Meer over Stichtin Yannick: www.stichtingyannick.nl.

Meer over de genomineerden: www.nvvc-congres.nl/nvvp

Yannick

Auteur

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden