Straatstenen zuiveren uitlaatgassen

maandag 4 augustus 2008
timer 1 min

De Castorweg in Hengelo wordt bestraat met stenen die de uitlaatgassen van het verkeer zuiveren. De speciale stenen zijn gemaakt van luchtzuiverend beton. In het materiaal is titaandioxide, fotokatalytisch materiaal, verwerkt. Deze stof zet de schadelijke stikstofoxides in uitlaatgassen met behulp van zonlicht om in onschadelijk nitraat. Met een regenbui wordt de straat vervolgens weer schoongespoeld.

Het beton is ontwikkeld in het betonlaboratorium van de Universiteit Twente (UT). Op de Castorweg worden het in de praktijk getest. Daarvoor wordt de weg in twee vlakken verdeeld. Het ene gedeelte wordt bestraat met gewone straatstenen en het andere met de luchtzuiverende stenen. In beide wegvlakken wordt de luchtkwaliteit gemeten om te onderzoeken of de speciale stenen werken. De luchtzuiverende stenen stoten het straatvuil af en blijven daardoor altijd schoon. Verder zijn er geen verschillen met het gewone betonsteen.

Voor de lokatie is gekozen, omdat de Castorweg gereconstrueerd wordt en vanwege de hoeveelheid auto’s. De luchtkwaliteit voldoet momenteel aan de norm. Het project is slechts bedoeld om de stenen in de praktijk te testen. Omdat de wegreconstructie eind van het jaar afgerond zal worden, start de proef begin 2009. De resultaten worden volgend jaar zomer verwacht.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.