Strandbus maakt Zandvoort beter bereikbaar

vrijdag 16 juli 2004
timer 3 min

In Zandvoort rijdt deze zomer een pendelbus om badgasten vanaf het treinstation én de grote parkeerplaatsen rechtstreeks naar de populaire strandplekken te rijden. In Drenthe speelt de bus deze zomer ook een actieve rol in het vakantieverkeer, evenals in de regio Utrecht waar de busvervoerders met een kortingsbonnenwaaier juist extra passagiers willen werven om de traditionele zomerdip op te vangen.

Na 20 jaar studie om de Noord-Hollandse kust beter bereikbaar te maken in de zomermaanden, heeft de provincie Noord-Holland in juni de eerste concrete maatregelen genomen. Een pendelbus rijdt vier keer per uur, deels op een vrije busbaan, ov-reizigers en automobilisten (op vertoon van een parkeerkaart) naar de favoriete strandplekken tussen Bloemendaal en Zandvoort-Zuid. Bij het ‘keerpunt’ van de bus in Bloemendaal, worden op topdagen verkeersregelaars van Traffic Support ingehuurd om de bus voorrang te geven op het autoverkeer. Daarnaast wijzen deze verkeersregelaars het toestromende autoverkeer naar de dichtstbijzijnde parkeerruimtes. Tenslotte zijn er op vijf plekken bewaakte fietsenstallingen geopend om ook het fietsverkeer naar het strand te stimuleren. Ondertussen worden wordt er onderzoek gedaan naar structurele oplossingen voor de bereikbaarheid van de kustgebieden. Daartoe wordt per badplaats een lijst met opties doorgerekend op uitvoerbaarheid en effecten. In september wordt de eindrapportage voor Zandvoort en Bloemendaal verwacht en zullen er dit jaar nog politieke besluiten worden genomen. Dan ook worden de ervaringen met de strandbus en de verkeersregelaars geëvalueerd. De provincie Noord Holland kiest voor een plaatsgebonden aanpak van de bekende strandfiles. Na Zandvoort-Bloemendaal wordt dezelfde procedure toegepast in Bergen, Egmond en Schoorl, gevolgd door Castricum en Bakkum in 2006 en IJmuiden en Velsen in 2007.
SnUITbus
In Drenthe neemt de bus deze zomer ook actief deel aan het vakantieverkeer. Vanaf de recreatieparken Aelderholt en het Parc Sandur in de buurt van Emmen, rijdt tussen 13 juli en 26 augustus de zogenaamde snUITbus naar de bekende attracties in het Drentse land. Deze busdienst wordt uitgevoerd met een Zwitserse postbus uit 1948; een bus met een karakteristieke ‘snuit’. Hetzelfde type bus wordt al sinds mei als Bosbus ingezet in de nationale parken het Drents Friese Woud en het Dwingelerveld.
Kortingenwaaier
Niet om het vakantieverkeer te reguleren, maar juist om extra passagiers te trekken, delen de Utrechtse vervoerders, GVU, Connexxion en BBA deze zomer huis- aan huis een kortingsbonnenwaaier uit in de Utrechtse regio. Of het nu gaat om een kanotocht op de Kromme Rijn, een ijsje eten in de ijssalon, een bezoek aan Six Flags, of een video huren voor thuis op de bank, op vertoon van een afgestempelde ‘strip’ in de bus, krijgt de passagier korting op een heel scala aan (zomerse) activiteiten, Volgens Susan Zethof, marketeer bij Connexxion willen de busvervoerders met deze actie bewijzen dat de bus een geschikt vervoermiddel is voor meerdere activiteiten.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.