Strategische verkeersmodellering

woensdag 18 december 2019
timer 2 min

Het gebruik van strategische verkeersmodellen om toekomstig verkeers- en vervoerbeleid voor een bepaald studiegebied te analyseren is in Nederland goed ingeburgerd. Daarmee rijst ook de vraag welke verkeerstoedelingsmodellen geschikt kunnen zijn om de impact van automatisch rijden door te rekenen. Automatisch rijden beïnvloedt immers zowel het fysieke rijgedrag van voertuigen als allerlei keuzeprocessen van reizigers. Enkele vrij directe effecten zijn te verwachten in de wegcapaciteit en de reistijdwaardering.

Quasi-dynamische toedelingsmodellen blijken een vrij goede keuze te zijn voor dit probleem. In tegenstelling tot statische modellen hebben zij een duidelijke relatie tussen capaciteit en reistijd die gebouwd kan worden op het sterke fundament van wachtrijtheorie. Hiermee vermijdt men theoretisch matige heuristieken zoals BPR-functies (reistijdfunctie volgens Bureau Public Roads), waarvan de blijvende geldigheid in een radicaal andere toekomst moeilijk is in te schatten. Doordat verkeer dat de wegcapaciteit overschrijdt, ophoopt in wachtrijen in plaats van ongehinderd door te stromen, geeft het ook een realistischer beeld van de daadwerkelijke verkeersstromen. Dit biedt betere mogelijkheden om ook (geregelde) kruispunten beter te modelleren, zowel qua capaciteit als wachttijd. Ten opzichte van volledig dynamische modellen zijn de data-eisen veel lager en zijn er betere mogelijkheden om gemengd verkeer goed te modelleren – wat zeker nodig zal zijn voor de al dan niet eindige transitieperiode. De rekentijd is ook beter te overzien.

Voor dit STAD-project is modelsoftware ontwikkeld  om scenario’s met automatisch rijden te kunnen doorrekenen. Deze software kan omgaan met verschillende typen weggebruikers en allerlei handmatige, autonome en coöperatieve voertuigsoorten met verschillende operationele domeinen, waaronder concepten als automatische taxi’s. Bij gebrek aan uitgebreide data om modellen op te fitten, lag de focus op een solide theoretische basis. Omdat het een echt netwerkmodel betreft, tot en met modellering van verkeerslichtregelingen aan toe, kan het veel gedetailleerde inzichten opleveren.

Referenties:
https://jeroenvandergun.nl/publicaties

Mini-special STAD
In deze mini-special tussenresultaten van het vier-jarige onderzoeksprogramma STAD:  Spatial and Transport impacts of Automated Driving binnen het SURF programma van NWO, Smart Urban Regions of the Future. Het STAD-project wordt gecofinancierd door NWO.

 
Auteur: Jeroen van der Gun, TU Delft

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.