Subsidieregeling nieuwe elektrische personenauto’s bereikt plafond

woensdag 1 juni 2022

Sinds 2020 stelt het Rijk ieder jaar subsidie beschikbaar voor de aanschaf van nieuwe elektrische auto's. De Subsidie Elektrische Personenauto's Particulieren (SEPP) werd ingevoerd om elektrisch rijden te stimuleren. In totaal bedroeg het subsidiebudget voor dit jaar 71 miljoen euro. Vivianne Heijnen, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, meldt dat het subsidiebudget voor dit jaar al is opgemaakt. In de eerste vijf maanden van 2022 profiteerden zo'n 22.000 kopers van de subsidieregeling. 

Goed nieuws

In een brief aan de Tweede Kamer laat Heijnen zich positief uit over de subsidieregeling: "Het gebruik van deze subsidieregeling laat zien dat de vraag naar nieuwe elektrische auto’s dit jaar na vijf maanden het beschikbare budget overstijgt. Ik vind de opkomst van de elektrische automarkt goed nieuws. Het aanbod neemt toe en het is belangrijk dat er voldoende nieuwe elektrische auto’s het wagenpark instromen, zodat in de toekomst er ook voldoende tweedehandsauto’s beschikbaar komen. Ik zie dat deze regeling echt helpt om elektrisch rijden voor particulieren dichterbij te brengen."

Per nieuwe elektrische auto was 3350 euro beschikbaar.

Ook in 2023 en 2024 een subsidiebudget

Heijnen laat in dezelfde kamerbrief weten dat het 'goede nieuws' ook een keerzijde heeft: "Wie de komende maanden voor een nieuwe elektrische personenauto wil kiezen én een beroep op deze regeling wil doen, moet wachten tot begin volgend jaar." 

De SEPP-regeling is in ieder geval ook nog in 2023 en 2024 beschikbaar. Voor nieuwe auto's gaat het budget de komende twee jaar wel telkens naar beneden. Wie in 2023 een nieuwe elektrische wagen aanschaft, krijgt daarvoor een tegemoetkoming van 2950 euro en een jaar later 2550 euro. Het bedrag voor tweedehands auto's blijft hetzelfde. De totale beschikbare subsidie is volgend jaar 67 miljoen euro voor nieuwe auto's en 32,4 miljoen euro voor een gebruikte auto. Een jaar later is dat 58 miljoen en 29,4 miljoen euro.

Bron: Shutterstock

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.