Superdiepe treintunnel moet Spanje en Marokko verbinden

maandag 15 januari 2007
timer 2 min

Tien jaar geleden nog een spreekwoordelijke 'brug te ver', maar inmiddels werken Spaanse en Marokkaanse autoriteiten samen aan de mogelijkheid om beide landen per treintunnel te verbinden. Het gerenommeerde Zwitserse ingenieursbureau Lombardi, dat eerder voor de Gotthardtunnel 'tekende', is aan het werk gezet om nog dit jaar een concreet plan op tafel te leggen. Vóór 2025 zal het droomproject overigens niet zijn gerealiseerd.

Hoewel het prestigieuze plan enigszins lijkt op de Eurotunnel tussen Engeland en Frankrijk, zijn er voor de Europees/Afrikaanse oeververbinding extra moeilijkheden te overwinnen. De tunnel zou vanaf Gibraltar over een lengte van 38,7 kilometer (waarvan 28 onder de zeespiegel) naar Marokko moeten voeren. Op sommige punten zou de treintunnel 400 meter diep liggen waardoor de buizen een druk van 500 ton per vierkante meter moeten kunnen weerstaan.
Lombardi won de ingenieursopdracht van 14 andere bureaus. Wat het Suez-kanaal voor de 19de eeuw en het Panama-kanaal voor de 20ste eeuw was, dat moet de Gibraltar-treintunnel voor de 21ste eeuw worden, kenschetste eerder al een Spaanse minister de betekenis van het project.
Al een kwart eeuw studeert men op mogelijkheden voor een Spaans/Marokkaanse treinverbinding naar Marokko. Plannen voor een (drijvende) brug moesten worden afgeblazen, onder meer wegens het drukke scheepvaartverkeer. Een onderwatertunnel met prefab-elementen op de zeebodem strandde op de ter plekke slappe zeebodem en sterke stroming.
Voor het megaproject hebben overheidsdiensten van de twee betrokken landen een consortium van vier bedrijven in het leven geroepen. Behalve Lombardi zijn dat Typsa (Spanje), Ingema (Marokko) en Geodata (Italië).
Of de nieuwe plannen van Lombardi, voor de uitvoering waarvan naar verwachting een bedrag van zes miljard euro op tafel moet komen, 'shockproof' zijn, moet nog blijken. In elk geval dienen de ontwerpers rekening te houden met de mogelijkheid van een aardbeving/tsunami, zoals in november 1755 het Iberisch schiereiland trof.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.