SWIFT wijst de snelste weg naar Den Haag

maandag 13 september 2004
timer 2 min

Links of rechtsom? Of vandaag misschien beter naar het P+R-terrein en verder met de trein richting Den Haag? Met het eerste kopje koffie van de dag in de hand kunnen Zoetermeerders binnenkort achter hun PC snel zien wat vandaag de slimste keuze is.

SWIFT is de naam van het systeem dat de bereikbaarheid en doorstroming in steden, in dit geval Zoetermeer, wil verbeteren door internetinformatie en speciale DRIP's. Op de Zoetermeerse stadsring geeft SWIFT op panelen de reistijd aan tot het Prins Clausplein voor rechtsom en linksom. De autosnelweg tussen Zoetermeer en Den Haag is berucht vanwege de files. Zoetermeer levert daaraan zelf een grote bijdrage: in de ochtendspits vult de snelweg richting Den Haag zich met niet minder dan 75 procent regioverkeer dat daarop een afstand van ten hoogste 30 km aflegt. Niet alleen op de A12 maar ook op de Zoetermeerse stadsring loopt het verkeer daarmee herhaaldelijk vast. Afhankelijk van de actuele situatie kan een routekeuze linksom of rechtsom op deze cityring bijdragen tot homogenisering en tot meer doorstroming op dit onderliggend wegennet en de snelweg.
'Smart Way to Inform on Flows of Traffic' is bedacht door Vialis en vormt onderdeel van een pakket van in totaal zeventien benuttingsmaatregelen van 'De A12 vernieuwd op weg', een project dat betrekking heeft op het hele traject Gouda-Den Haag. Rijkswaterstaat, provincie en Stadsgewest Haaglanden werken hierin samen.
SWIFT stoelt zijn routeadviezen op gegevens van de verkeersregelinstallaties op straat en de waarneming door drie camera's die op basis van kenteken en een speciaal algoritme niet alleen reistijden berekenen, maar ook herkomst en bestemming van voertuigen vaststellen.
Initiatiefnemer Brord van Dusseldorp van Vialis taxeert dat, bij een gelijkblijvend verkeersaanbod, de doorstroming tot vijf procent kan verbeteren. Extra winst kan nog worden geboekt als forensen op basis van de internetadviezen vooraf al besluiten de trein te nemen. Als het systeem aanslaat gaat Vialis er de boer mee op. Volgens Van Dusseldorp leent SWIFT zich voor meer autosnelweg-gemeenten met twee of meer aansluitingen op het hoofdwegennet.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.