SWOV-directeur gedraagt zich in het verkeer

woensdag 5 april 2017
timer 3 min
U mag mij quoten, zegt Peter van der Knaap, directeur SWOV en keynotespeaker op de uitverkochte achtste VerkeersGedragDag die op 5 april plaatsvond bij ‘zijn’ SWOV in Den Haag als gastorganisatie. Van der Knaap bekent dat hij gepoogd heeft zich niet te gedragen in het verkeer, in het kader van het thema: ‘(psycho)logisch nadenken’. Het lukte hem echter niet. Hoe logisch ons verkeer kennelijk is geregeld, toch stijgen de ongevallencijfers. Vraag van de dag: ‘Wat speelt er tussen verkeer en psychologie?’

‘De kans is klein dat we het doel van maximaal 500 verkeersdoden in 2020 halen’, zegt van der Knaap. Om maar te zwijgen van de doelstelling van 10.600 ernstig gewonde verkeersslachtoffers. ‘We zitten intussen structureel rond de 20.000.’ Waar zitten de kansen en waar zitten de valkuilen? Volgens Van der Knaap liggen kansen in de techniek en is het een valkuil om te kiezen voor gedragsmaatregelen omdat ze goedkoop zouden zijn. ‘Laat de zelfrijdende auto die ons allemaal werkloos gaat maken maar komen’, zegt Van der Knaap enthousiast.

De psychologie van het vluchtmisdrijf
Ludo Kluppels van het Belgische instituut voor verkeersveiligheid, BIVV, doet verslag van een langjarig onderzoek onder daders van een vluchtmisdrijf. Wat drijft mensen om te vluchten na een ongeval? Kluppels analyseert uit gesprekken met meer dan 800 ‘vluchters’ een vloedgolf aan emoties die optreden na een ongeval. Deze gaan van paniek naar angst en eindigen bij een moreel oordeel over de situatie: ‘Mijn spiegel wordt er ook wel eens afgereden, waarom zou ik nu…?” Toch gaat ‘een vlucht’ de meeste mensen niet in de koude kleren zitten. Een van de daders durfde een jaar lang na zijn ‘vlucht’ niet de deur uit vanwege schaamte.

Er zit geen rem op een scootmobiel
Ragnhilde Davidse, onderzoeker bij SWOV,geeft de eerste tussenresultaten van een diepte-onderzoek naar scootmobielongevallen, waarbij 7 SWOV-medewerkers onder meer op een scootmobiel door Den Haag reden. Dit leverde een aantal inzichten op. Je hebt vanuit een scootmobiel een slecht overzicht over de verkeersituatie omdat je laag zit. Je hebt geen kilometerteller waardoor je niet weet hoe hard de voetgangerssnelheid (6 km/uur) op het trottoir is en - hoe logisch wil je het hebben - remmen bij veel scootmobielen betekent niet meer en niet minder dan gas loslaten. ‘Daar schrik je op zijn minst van, de eerste keer’, aldus Davidse.

Reistijdbeleving en kloktijd
Miranda Thüsh van ThuisraadRO legt uit hoe onlogisch we onze reistijd beleven ten opzichte van onze kloktijd. Zij verkent samen met NS en Goudappel Coffeng in welke mate aspecten en elementen in de ruimtelijke omgeving de beleving van fietssnelheid kunnen beïnvloeden.

De VerkeersGedragDag is de jaarlijkse nationale bijeenkomst voor gedragsdeskundigen, belanghebbenden en geïnteresseerden om de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van gedrag, verkeer en mobiliteit te presenteren en bediscussiëren. Het VerkeersgGedragDag-Bestuur bestaat uit Karel Brookhuis, Rijksuniversiteit Groningen (voorzitter), Matthijs Dicke, Goudappel Coffeng, lse Harms, Connecting Mobility, Diana Vonk Noordegraaf, TNO en Jos Vrieling, Arcadis. De volgende VerkeersgedragDag is op 4 april 2018.

Peter van der Knaap, directeur SWOV, probeerde zich in het kader van de VerkeersGedragDag 'niet te gedragen' in het verkeer. Dat lukte hem niet.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.