SWOV: E-steps veilig op fietspad met 25 km/u

dinsdag 29 juni 2021

SWOV stelt dat elektrische stepjes veilig op het fietspad zouden kunnen worden toegelaten met een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur. Voor brede cargobikes geldt dat niet. 

SWOV heeft een notitie opgesteld over de toelating van Lichte Elektrische Voertuigen (LEV) op het fietspad. SWOV ziet perspectief voor de elektrische steps. De notitie beperkt zich niet tot steps, maar noemt ook in de toekomst te verwachten elektrische voertuigen, zoals de Canta en grotere bakfietsen. 

SWOV stelt dat er bij het toelaten van LEV's een aantal uitgangspunten in acht genomen worden. Daarbij gaat het om de afweging tussen maatschappelijke kosten en baten en de bijdrage aan de verkeersveiligheid. Ook recreatieve doeleinden, betaalbaarheid en veiligheid, duurzaamheid, gezondheid, inclusiviteit en omgevingskwaliteit moeten worden meegewogen in de overweging om een LEV toe te laten of niet. Daarbij mag niet worden vergeten dat LEV-kilometers andere kilometers kunnen vervangen. 

Alleen voertuigen die in formaat te vergelijken zijn met een normale fiets zouden moeten worden toegelaten op het fietspad, stelt SWOV. 

Lees hier meer.

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.