SWOV presenteert essaybundel ‘Denkend over Duurzaam Veilig’

zaterdag 19 maart 2005
timer 2 min

Denkend over Duurzaam Veilig, kwamen ruim 20 verkeers- en vervoerprofessionals op uitnodiging van SWOV tot een gevarieerde reeks min of meer persoonlijke visies over de beste aanpak van verkeersveiligheid. Deze op 16 maart gepresenteerde ‘essaybundel’ dient onder meer als inspiratiebron voor de samenstellers van Duurzaam Veilig 2.0, een uitgebreid advies voor het verkeersveiligheidbeleid van de komende jaren, dat dit najaar verschijnt.

In de aanloop naar een nieuwe versie van Duurzaam Veilig heeft SWOV ruim 20 prominenten uit de wereld van verkeer en vervoer uitgenodigd hun persoonlijk visie op de toekomst van Duurzaam Veilig weer te geven in de vorm van een essay.
Hoewel voorzien van ettelijke verantwoorde voetnoten, literatuurverwijzingen, grafieken en figuren, geven titels als ‘De weg naar het hart’ (van het verkeersveiligheidsbeleid) van Sam G. Schouten, ANWB, ‘Duurzame misverstanden’ van verkeerspsycholoog Cees Wildervanck, en ’In de rust van de wedstrijd:..’ van Joop Goos, 3VO, aan dat de auteurs hun best hebben gedaan om hun visie een persoonlijke noot te geven.
Belangrijk voor de doelstelling van het boekje: een inspiratiebron vormen voor (de opstellers van) een nieuwe versie Duurzaam Veilig. Want die moet er komen, zo benadrukte SWOV-directeur Fred Wegman eerder op de ochtend, tijdens het 7e landelijke congres Duurzaam Veilig in Rotterdam. Volgens hem is Duurzaam Veilig, onder meer door de decentralisatie in een ‘vacuüm’ geraakt tussen rijk en regio’s, zowel inhoudelijk, procedureel als financieel. ‘Partijen kijken een beetje de kat uit de boom en wachten te veel af wat anderen gaan doen.’
Er moet daarom volgens hem nieuw enthousiasme en nieuwe inspiratie komen voor Duurzaam Veilig. In de lijn van de decentrale bevoegdheden zal Duurzaam Veilig 2.0 geen uitvoeringsprogramma’s of concrete beleidsvoorstellen bevatten, maar een herijkte visie gebaseerd op lessen uit het verleden en nieuwe, met name, technologische mogelijkheden om te komen tot duurzame oplossingen. En dat zijn volgens Wegman ‘oplossingen waarbij je niet achter iedere maatregel een politieagent hoeft te zetten’.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.