SWOV presenteert Verkeersveiligheidsmonitor 2019

maandag 16 december 2019
timer 2 min

SWOV presenteert de Verkeersveiligheidsmonitor 2019. Die laat zien dat de dalende trend in het aantal verkeersdoden tot stilstand is gekomen. Sinds 2013 lijkt er juist een stijgende trend te zien.

In 2018 vielen in Nederland 678 verkeersoden, een stijging van 65 ten opzichte van 2017. Het aantal ernstig verkeersgewonden is toegenomen tot 21.700 in 2018, ongeveer duizend meer dan een jaar eerder. Dat meldt de SWOV.

Vooral onder fietsers, scootmobielrijders, ouderen (80+) vallen meer slachtoffers. Ook op 30-kilometer-wegen is een negatieve ontwikkeling te zien. SWOV concludeert in de monitor dan ook dat het niet goed gaat met de verkeersveiligheid.

SWOV formuleert als mogelijke verklaring de toegenomen mobiliteit, toegenomen vergrijzing en toename van afleiding in het verkeer door smartphonegebruik. Ook afgenomen handhavingsinspanningen worden genoemd als mogelijke verklaring. Het aantal staandehoudingen is weliswaar de laatste paar jaar licht gestegen, ten opzichte van 2006 is er sprake van een significante daling.

Gewonden

In 2018 vielen er circa 21.700 ernstig verkeersgewonden. Dat is een stijging van 1000 ten opzichte van 2017, oftewel vijf procent.

Investeringen
SWOV noemt als positieve bijdrage aan de verkeersveiligheid in de toekomst de geplande investeringen in verkeersveiligheid. Minister van Nieuwenhuizen liet recent weten tot 2030 50 miljoen per jaar in verkeersveiligheidsmaatregelen te willen investeren.

Lees ook dit verslag van de bijeenkomst Kennisnetwerk SPV: Samenwerken met het sociaal domein.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.