SWOV: telefoon in een houder net zo gevaarlijk als telefoon in de hand

maandag 13 januari 2020

SWOV heeft onderzocht wat het effect is van telefoongebruik waarbij de mobiele telefoon in een houder zit, vergeleken met het vasthouden van een telefoon tijdens het autorijden. Uit het onderzoekt blijkt dat er geen reden is om aan te nemen dat telefoongebruik waarbij de telefoon in een houder zit verantwoord is.

Langzamer rijden en meer slingeren

Uit het onderzoek blijkt dat automobilisten langzamer rijden, meer variëren in snelheid, meer slingeren en minder in hun spiegels kijken tijdens ritten waarbij de telefoon gebruikt wordt om te appen. Ook blijkt dat bestuurders de ritten waarbij ze appen meer belastend ervaren dan andere ritten. Beide verschijnselen zijn even sterk bij gebruik van een houder als bij het vasthouden van de telefoon. De totale duur dat op de smartphone gekeken werd, was bij gebruik van een telefoonhouder zelfs langer dan bij de telefoon in de hand. 

Verkeerd signaal

SWOV stelt dan ook dat enkel een verbod op het vasthouden van de telefoon een verkeerd signaal afgeeft, waarbij weggebruikers ten onrechte kunnen denken dat appen met de telefoon in een houder wel veilig is.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.