Taskforce zet mobiliteitsmanagement in beweging

maandag 8 september 2008
timer 2 min

'Geen file in de Trevezaal’. Hiermee onderstreepte minister Eurlings zijn belofte aan de Taskforce Mobiliteitsmanagement om nog in september te reageren op het advies van de taskforce dat hij en minister Cramer op 8 september in ontvangst namen. Een advies dat naast de officiële aanbevelingsbrief wordt omlijst met 2000 pagina’s aan ideeën, zes regionale convenanten en een arbeidsvoorwaardelijke aanbeveling van de Stichting van de Arbeid.

‘De taskforce heeft in acht maanden tijd geleid tot een beweging van onderop naar een ander soort arbeidsmarkt. Die beweging is nodig voor de uitvoering van alle mobiliteitsmaatregelen die we eerder al hadden bedacht’, aldus taskforce-voorzitter Lodewijk de Waal. Als alle voorstellen worden uitgevoerd, verwacht de taskforce een reductie van 5 procent van het aantal autokilometers in de spits en de bijbehorende milieu-uitstoot te realiseren. Niet alleen in de zes regio's, waarmee de taskforce een ‘vrijwillig, maar niet-vrijblijvend’ convenant heeft afgesloten, maar ook landelijk. Daartoe heeft de taskforce onder meer een modelconvenant opgesteld voor andere regio’s. Daarnaast stelt de taskforce voor om in de komende Cao-onderhandelingen voorwaarden te scheppen voor bewust reizen, flexibel werken en dichter bij het werk wonen. De taskforce richt zich nu op een communicatie- en implementatiestrategie om een ‘cultuuromslag’ teweeg te brengen. Als succesvoorwaarden noemt de taskforce: een gevoel van probleembesef en de eigen rol hierin, gevoel van urgentie, de taskforce als aanjager, voorbeeldbedrijven die als koploper fungeren en helderheid verschaffen over wat mobiliteitsmanagement oplevert. Bij het opstellen van de communicatiestrategie trekt de taskforce waar mogelijk op met Nederland Bereikbaar (ANWB, Rabobank en NS) dat op 9 oktober de filevrije dag organiseert.

Monitoring
De Stichting van de Arbeid gaat de resultaten monitoren op het vlak van de arbeidsvoorwaarden. De eerste resultaten daarvan worden in 2010 verwacht. Voor het monitoren van de afspraken in de regionale convenanten wordt, na een nulmeting dit najaar, steekproefsgewijs onderzoek verricht waarbij de taskforce samen optrekt met ‘Anders Betalen voor Mobiliteit’.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.