Team Voetganger wint strijd om de ideale modaliteit
vrijdag 8 juni 2018
timer 4 min
Het enthousiasme was groot tijdens de tweede editie van Battle of the Modes. In de Bossche Verkadefabriek namen vier modaliteitenteams (openbaar vervoer, auto, fiets en voetganger) het op donderdag 29 maart tegen elkaar op. “Wij zijn in Nederland gewend snel de consensus te zoeken”, zei gastheer Bas Govers. “Maar dat gaan we vanmiddag vooral niet doen! We willen weten: waar kan het maximum liggen van de fiets, de auto, de voetganger, het ov? Daar willen we naartoe!”

Onder aanvoering van Carlo van de Weijer (TU Eindhoven/auto), Marco te Brömmelstroet (UvA/fiets), Niels van Oort (TU Delft/openbaar vervoer) en Annemieke Molster (Molster Stedenbouw/voetganger) bestookten de teams elkaar met argumenten ten faveure van hun ‘eigen’ modaliteit. Waaruit die teams bestonden? Studenten van onder meer TU Delft, NHTV Breda, Windesheim Zwolle en Flevoland, Universiteit Utrecht, UvA, Hogeschool Rotterdam en Fontys Eindhoven.

 

Krakkemikkig en asociaal
Carlo van de Weijer trapte af en verdedigde de positie van de auto op prikkelende wijze. Hij stelde dat een krakkemikkig (en ‘asociaal’) openbaar vervoer wel een keer eindig zal zijn. “Een auto wordt 20 keer smeriger als de chauffeur een sigaret opsteekt. Maar ondertussen wordt de auto steeds goedkoper. We gaan toe naar een tijd waarin je voor 100 tot 150 euro een auto privé kunt leasen. Dat betekent een enorme besparing als je 700.000 studenten een private-leaseauto geeft in plaats van een ov-jaarkaart. En dat fileprobleem? Dat gaan we oplossen, zeker als je kunt werken in de auto. De voertuigverliesuren zullen omlaag gaan. We gaan nog meer van de auto houden dan nu al doen”, aldus Van de Weijer. Op de stelling dat generation y geen auto nodig heeft zei hij dat hiervoor een wetenschappelijke basis ontbreekt. “De auto is budgetneutraal, voor de bus moet er tussen de 20 en 70 cent per kilometer bij. Als we de auto’s netjes verstoppen in de stad en delen, dan kost het de overheid niets.”

Uiteraard was dit voldoende stof voor een discussie, waarbij twee andere teams werden uitgedaagd om de stellingen te weerleggen. Niels van Oort poneerde twee stellingen. Gaf de eerste al direct voer voor discussie (‘grote vervoerstromen kunnen beter met het ov worden afgewikkeld dan met snelle e-bikes’), ook bij de tweede stelling (‘het ov in de binnenstad is meer onderdeel geworden van het probleem dan de oplossing’) zorgde voor een goed debat tussen de teams. “Begin met de vraag: in welke steden willen we wonen, leven en recreëren”, zei Niels van Oort.

'We were born to move' 
Nadat ook over deze stellingen de standpunten waren uitgewisseld door twee andere teams, was het de beurt aan ‘fietsprofessor’ Marco te Brömmelstroet. Aan de hand van de uitspraak ‘we were born to move, not to be transported’ (Charles Montgomery), begon hij zijn pleidooi voor de fiets. “Fietsen en lopen zijn de modaliteiten om je in steden te verplaatsen – en actieradius is het probleem niet.” Zijn stelling ‘investeringen in de fiets zijn rendabeler dan investeringen in het ov’ zorgde voor de nodige discussie, waarbij ook de opkomst van de e-bike werd meegewogen. Volop debat was er ook over de stelling 'gebieden die zijn ingericht voor een mix van langzame verkeersdeelnemers zijn geschikter dan afgescheiden voetgangersgebieden'.

'De fiets wordt de nieuwe auto'
Voor het eerst werd er tijdens de Battle of the Modes aandacht besteed aan de voetganger. Annemieke Molster van het Arnhemse Molster Stedenbouw, gespecialiseerd in herstructureringsopgaven, verdedigde samen met haar team de positie van de voetganger. Zij bracht twee stellingen in: ‘binnen de bebouwde kom moeten voetgangers altijd voorrang hebben’ en ‘om de omgevingskwaliteit van de openbare ruimte te vergroten is streng fietsparkeerbeleid/handhaving noodzakelijk’. Daarmee trok zij ten strijde tegen de overheersende positie die de fiets inneemt in binnenstedelijk gebied. Annemieke Molster: "De fiets wordt de nieuwe auto." Niet alleen de fiets, ook de zelfrijdende auto van de toekomst moest het ontgelden (‘daar word je dik en dom van’). Kortom, prikkelend genoeg om reacties uit te lokken bij de teams Auto en Fiets.

Casussen

Na de pauze presenteerde adviseur Lucas van der Linde drie casussen waarbij de studenten de gelegenheid kregen zo puur mogelijk vanuit hun eigen modaliteit mobiliteitsoplossingen aan te dragen. De cases betroffen de Merwedekanaalzone in Utrecht, de Cityring in Tilburg en het ASML-terrein in Veldhoven. Team Voetganger sleepte uiteindelijk de prijs in de wacht.

Bas Govers laat een student aan het woord.

Auteur

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden