Telewerken niet altijd de oplossing voor files (VK 2/2015)

vrijdag 27 maart 2015
timer 2 min
De
Deze notitie is een van drie wetenschapsnotities, gepubliceerd in VK 2/2015

's Morgens eerst even thuis werken schuift de files mogelijk vooral op en lost ze zeker niet volledig op. En vormen van tolheffing kunnen leiden tot een minder dichtbebouwd en verder uitgestrekt stedelijk gebied.  

Dit stelt Sergejs Gubins in zijn theoretisch promotieonderzoek 'Information technologies and travel' waarop hij promoveerde aan de VU Amsterdam. Gubins onderzocht vanuit een economische invalshoek het effect van beleidsmaatregelen rond telewerken, verkeersinformatie aan automobilisten en vormen van tolheffing. Hij constateert dat werknemers die thuis werken, meestal dezelfde voorkeuren hebben. Ze willen allemaal vooral in de ochtend thuis werken en pas later naar de werkplek reizen. Hierdoor verminderen files weliswaar in zekere mate, maar is er ook een verschuiving in de tijd en vinden ze later plaats. De overheid zou daarom voorzichtig moeten zijn met het stimuleren hiervan.

Ook vond Gubins geen bewijs voor eerder onderzoek dat aantoonde dat als er meer telewerktechnologie beschikbaar komt, mensen ook verder van hun werk zullen gaan wonen. Verder tonen Gubins' onderzoeken aan dat een tolheffing de oppervlakte van een stad groter kan maken. Dit komt doordat werknemers minder tijd in hun auto en meer tijd in hun huis doorbrengen. Dit zorgt voor een grotere vraag naar woonruimte, en ook naar een andere kwaliteit van woningen. Uiteindelijk breidt het stedelijk gebied zich daarmee in oppervlakte uit, met alle mobiliteitsgevolgen van dien. Anderzijds levert een optimale kilometerheffing in combinatie met thuiswerken ook een hogere welvaart op. En dit kan dan weer een reden zijn om een kilometerheffing als beleidsinstrument in te zetten tegen congestie. 

 
Auteur: Margriet Verhoog

verkeerskunde artikel

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden