Tenerife bestrijdt congestie bergopwaarts met tramlijn

vrijdag 23 april 2004
timer 3 min

Voor het project is 189 miljoen euro uitgetrokken.

Op Tenerife zal in 2006 de spectaculairste tramlijn van Europa gaan rijden, met hellingen tot 8,5 procent. De lijn wordt ‘verkocht’ als lichte metro, maar het is een échte tramlijn, ontworpen door Semaly, het Franse ingenieursbureau dat faam verwierf met de opvallend vormgegeven tramnetten van Lyon en Montpellier.

Tenerife is het grootste van de Canarische Eilanden; met 2300 vierkante km oppervlakte te vergelijken met de provincie Drenthe. De opmerkelijke tramlijn gaat lopen van het busstation bij de haven van hoofdstad Santa Cruz, naar het noorden over een lengte van 12, 3 km. Het eindpunt komt in Avenida Trinidad, in La Laguna. De as van Santa Cruz naar La Laguna vormt het zwaarste congestiegebied op het vulkanische eiland, dat kampt met een van de hoogste autodichtheden in de EU. La Laguna ligt op een berg. De tram, met een capaciteit van rond 250 passagiers, moet een hoogteverschil van ruim 500 meter overwinnen.

Principes
De afgelopen drie jaar hebben lokale consultants het project in detail voorbereid. In de nieuwe lijn is veel Franse know-how verwerkt, opgedaan bij de bouw van de nieuwe tramnetten in acht Franse steden. De Franse principes zijn glashelder en worden in elk project toegepast. Deze zijn:
site propre. Elke tramlijn moet over de hele lengte verlopen op vrije baan. Bij gelijkvloerse kruisingen krijgt de tram automatische voorrang van verkeerslichten. Viaducten, fly-overs en tunnels worden zo veel mogelijk vermeden. Dit principe wordt ook in Tenerife gevolgd, zij het dat er twee korte tramtunnels onder drukke verkeerspleinen zijn gepland.
axe lourd, zware as. Tramvarinaten komen uitsluitend aan de orde als het gaat om verbindingen met een hoge vervoerswaarde, in congestiegebieden.
urbanisme, samenhang van stedelijke raillijnen en stedenbouw. Vergelijkbaar met Franse tramlijnen wordt de lijn in Tenerife gefinancierd uit één pot, waarin ook geld is bedoeld voor verfraaiing van wegdek, trottoirs en de gevels waarlangs de tram gaat lopen. Tramstraten moeten autoluw worden gemaakt en naast trambanen worden fietspaden aangelegd. In het bergachtig gebied van Tenerife is aan dit laatste echter geen behoefte. In Frankrijk worden de nieuwe trambanen gezien als een metroachtige vervoersvorm, gekenmerkt door hoge frequenties met elke vijf minuten een tram per richting. Dit maakt de tram een volwaardig alternatief voor de auto. Vandaar de vele P&R’s langs de nieuwe Franse tramlijnen. Van dit recept wordt in Tenerife afgeweken, er is geen P&R gepland.

Financiering
Voor het project is 189 miljoen euro uitgetrokken. Het meeste geld komt van de regionale regering, een deel komt als lening van de Europese Investeringsbank in Luxemburg en een deel van de EU. Ten slotte moet de exploitant, een gemeentelijke dienst genaamd Metropolitana, zorgen voor financiering van tien procent van de projectkosten. Het eilandbestuur heeft recent twintig airconditioned lagevloertrams (5-delige Citadis) besteld bij Alstom (Frankrijk). De tramlijn wordt dubbelsporig uitgevoerd in normaalspoor met 750 v bovenleidingspanning en krijgt 21 haltes. De totale rijtijd van noord naar zuid bedraagt 38 minuten. De trams krijgen een maximumsnelheid van 50 km per uur. Ondertussen zijn drie andere lijnen in voorbereiding, waaronder een naar Los Rodeos, het ‘oude’ vliegveld van Tenerife.



verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.