Testomgeving voor veilig en efficiënt verkeer

woensdag 17 juni 2009
timer 2 min
Wa
Waarschuwingssignalen in de auto voor onverwachte situaties als pechgevallen. Of nooit meer zoeken naar een parkeerplek. Dankzij intelligente transportsystemen (ITS) kan dit werkelijkheid worden. Connekt en TNO hebben een driejarig contract getekend om een testomgeving voor complexe ITS systemen te realiseren.

In de testomgeving wordt onderzocht wordt wat deze systemen betekenen voor de verkeersveiligheid, milieubelasting en een goede doorstroming van het verkeer en hoe gebruikers hierop gaan reageren. De testomgeving bestaat uit testopstellingen en simulaties in verschillende landen. Samen met Connekt - de netwerkorganisatie voor mobiliteit - adviseert TNO overheden en bedrijven over het op de weg zetten van deze ITS systemen.

 

TNO brengt samen met de partners uit het project de testomgeving op orde, waarmee de intelligente transportsystemen in zogenoemde “field operational tests” goed kunnen worden geëvalueerd. Daarbij gaat het om effectanalyses, kosten-batenanalyses en het uitwerken van businessmodellen. Ook wordt in beeld gebracht hoe deze systemen het beste in de markt kunnen worden gezet en welke stappen voor de implementatie van intelligente transportsystemen moeten worden genomen. In het ITS Testbeds project werken het MKB, kennisinstellingen en netwerkorganisaties nauw samen.

 

Het ITS Testbeds project is onderdeel van het Zevende Kaderprogramma van de Europese Commissie en heeft een budget van 3,5 miljoen euro. In het project werken de volgende partijen samen: Connekt/ITS Netherlands, ITS Belgium, ITS France, ITS Norway, TNO, DLR, INRETS, IMEC, SINTEF, NXP, Technolution, Q-Free, TCMatix en IBBT/TINC.

 
Auteur: Joske van Lith

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.