‘’The Next Step’’: ecosysteem voor advies obv data-gedreven mobiliteitsinzichten

dinsdag 6 oktober 2020

Hoe krijgen we grip op de effecten van coronamaatregelen op onze mobiliteit en hoe verhouden deze zich tot de transitie in mobiliteit die zich al voor de coronacrisis aftekende? Om alle ontwikkelingen voor nu, voor de korte en lange termijn als professional te kunnen duiden, is ook een transitie gaande in datatoepassing en verkeersmodellering.

DAT.Mobility en Goudappel Coffeng werken samen in een omvangrijk innovatieprogramma ten behoeve van data-gedreven mobiliteitsinzichten voor het beantwoorden van beleidsvragen van morgen. In de jaarlijkse congresreeks ‘The Next Step’ wordt hier steeds een stand van zaken over gegeven. Op 24 september vond deze bijeenkomst voor het eerst volledig digitaal plaats. Voordeel: deze bijeenkomst is nog eens, of alsnog, rustig te bekijken.

“Onze ambitie is het creëren van één ecosysteem voor toegepaste historische data, dataverrijking en prognoses ten behoeve van onze advisering”, vat Stefan de Graaf, business developer bij DAT.Mobility samen. Het innovatieprogramma richt zich op een systematiek om in eerste instantie -data-gedreven- inzicht te geven in het nu: het zogenaamde mobiliteitsspectrum Nederland. Vervolgens wordt dit huidige verkeersbeeld geïntegreerd met korte- en langetermijnprognoses.

Nationale schaal 

In het Mobiliteitsspectrum Nederland worden allerlei databronnen voor heel Nederland op dezelfde manier ontsloten, geanalyseerd en geraadpleegd. Zo geeft het systeem direct antwoord op vragen als bereikbaarheid per gebied, herkomst- en bestemmingen per buurt tot het aantal reizigers per wegvak. Dit systeem kan op nationale schaal direct worden geraadpleegd en dienen als basis kan regionale en gemeentelijke modelverfijningen.

Korte-termijnvoorspellingen

Een volgende stap is het integreren van de korte- (30 minuten vooruit) termijnvoorspellingen. Dit levert wegbeheerders de mogelijkheid op om wegkantsystemen aan te sturen, te informeren en te analyseren waarbij het systeem zelf op zoek gaat naar irreguliere situaties. Dat betekent voor weggebruikers dat ze sneller, groener en veiliger van A naar B kunnen. Deze zogenaamde Korte Termijn Voorspeller (KTV) is al operationeel in Deventer en Eindhoven-Helmond én ontwikkelt zich gaandeweg door.

Lange-termijnvoorspellingen


Voor lange-termijnvoorspellingen is Octavius ontwikkeld dat niet langer het verkeer tripbased modelleert op basis van groepen met een gemiddeld verplaatsingsgedrag maar individuen modelleert en rekening houdt met de te maken ritketen (tourbased). Hierdoor kunnen onder andere effecten van MaaS-initiatieven beter worden gemodelleerd. Voor Almere is hierbij de eerste praktijkproef in Nederland uitgevoerd.

Om alle voorspellingen mogelijk te maken worden ook de data van het nationaal verplaatsingspanel (VNP) geïntegreerd in het ecosysteem. Dit panel is ontwikkeld door DAT.Mobility in samenwerking met Mobidot en Kantar. Het bevat nu ruim 8000 deelnemers die continu informatie geven over hun reisgedrag en die we in de tijd volgen. En vooral dat laatste geeft inzicht in de verklaring van de mobiliteitstransitie zoals die tijdens Covid-19 plaatsvindt.

 

Het Mobiliteitsspectrum Nederland biedt data-gedreven- inzicht in het nu

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.