TNO evalueert proeven met dynamische snelheidslimieten

woensdag 23 september 2009
timer 2 min
TN
TNO gaat het project Dynamax evalueren. In dit project voert het ministerie van Verkeer en Waterstaat momenteel vier proeven uit met dynamische snelheidslimieten.

Op verschillende locaties wordt de snelheidslimiet afgestemd op actuele verkeers-, weg- en omgevingsgerelateerde omstandigheden. Op de A58 en de A12 wordt een lagere maximumsnelheid ingezet om een piek in emissies of een (nog niet ontstane) file te voorkomen. Deze reden voor snelheidsaanpassing zal voor de weggebruiker niet altijd direct zichtbaar zijn. Op de A12 en de A1 is dit wel het geval; als er weinig verkeer is, wordt bij regenval de snelheid op de A12 verlaagd en op de A1 verhoogd.

De proef wordt geëvalueerd om te bezien of de dynamische snelheidslimieten ook zorgen voor een verandering in het gedrag van de weggebruikers, en effect hebben op doorstroming, verkeersveiligheid, lucht en geluid. Doel voor Rijkswaterstaat is om met de resultaten van de evaluaties een uitspraak te kunnen doen over de toegevoegde waarde van dynamische maximumsnelheden en een mogelijk bredere toepassing van Dynamax in Nederland (in welke gevallen, op welke wijze en onder welke voorwaarden).

TNO verzamelt een grote hoeveelheid data uit detectielussen en met behulp van camera’s. Uit de lusdata selecteert TNO interessante situaties en zoekt daar automatisch de juiste camerabeelden bij. Zo kunnen de analyses gericht en efficiënt worden uitgevoerd.

Het evaluatieproject is gestart in november 2008 en loopt door tot in 2010.

 

In deze video van Rijkwaterstaat wordt uitleg gegeven over de proeven met dynamische snelheden

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.