TNO zet app FileAlarm in als onderzoekstool

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

TNO heeft de app FileAlarm ontwikkeld, om een scherp beeld te krijgen hoe mensen reizen, waarom ze voor welk vervoermiddel kiezen, hoe laat ze vertrekken en welke route ze kiezen.

Met de smartphone-app wil TNO, naast sensoren als meetlussen in de weg en camera’s, actuele informatie verzamelen, om zo methoden en technieken te ontwikkelen die reistijden beter kunnen voorspellen en reizigers van goede adviezen voorzien.

 

De app houdt bij hoe laat en waar de gebruiker vertrekt en welke traject hij of zij aflegt. De reisprofielen die zo worden verzameld zijn een belangrijke informatiebron om onder meer de capaciteit van het wegennet en openbaar vervoer beter te plannen.

 

Paul van den Haak, projectleider bij TNO:Voor ons is de app meer een onderzoeksmiddel om data te verzamelen. Dat doen we actief via enquêtes (op de smartphone) en passief door het volgen van de reisaanvragen via FileAlarm. Met de verzamelde data geeft de app persoonlijke reisadviezen op maat, want de app is gekoppeld aan de agenda van de gebruiker. Het platform daarachter is nog unieker, bedrijven kunnen gebruikmaken van dit platform om apps te ontwikkelen. Een initiatief van de gemeente Amsterdam om open data beschikbaar te stellen, juichen wij dan ook toe.’

Testfase
Momenteel zit de app nog in de testfase, naar verwachting gaan dit najaar 650 mensen deze app testen. Van den Haak: De data die deze app creëert is waardevol, omdat we hiermee inzicht krijgen in reisgedrag en dynamische vertrek- en aankomstlocaties, die we zowel met de auto als het ov kunnen vastleggen. Daarmee krijgen we onder andere inzicht in de modaliteitskeuze, zodat onder meer verkeerskundigen verkeersmanagementmaatregelen effectiever kunnen inzetten. Ik zie deze app als een aanvulling op andere initiatieven, zoals bijvoorbeeld van navigatiebedrijven, maar die heb je in de trein niet bij je en een smartphone wel.’

Toolbox KATE

De app wordt ontwikkeld binnen het platform KATE; een gereedschapskist met allerlei tools

om reistijden en reisgedrag te kunnen voorspellen. Van den Haak: ‘Het FileAlarm is de eerste app die meerdere tools uit deze gereedschapskist verbindt. Je kunt daarnaast bijvoorbeeld een app met een game element ontwikkelen, wie maakt de snelste of kortste reis.’ De app is ontwikkeld binnen het project Sensor City Mobiliteit.

 
Auteur: Joske van Lith

TNO heeft de FileAlarm-app ontwikkeld, om meer inzicht te krijgen in hoe mensen reizen, waarom ze voor welk vervoermiddel kiezen, hoe laat ze vertrekken en welke route ze kiezen. Daarnaast kunnen app-bouwers de informatie gebruiken.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.