Toename overzeese aanvoer gekoelde goederen

woensdag 8 mei 2019
timer 2 min
Het CBS heeft nieuwe cijfers bekendgemaakt over goederenvervoer over zee. In 2018 is tien miljoen ton gekoelde goederen over zee aangevoerd in Nederland. Dat is een stijging van 39 procent ten opzichte van 2016.

Ook de aanvoer van overige goederen over zee is gestegen, met 16 procent naar 55 miljoen ton.

Tussen 2011 en 2018 is de totale containeraanvoer gestegen met 28 procent, waarvan de grootste groei te zien is in de laatste twee jaar en bij de gekoelde goederen. In 2011 maakten de koelcontainers nog 13 procent uit van de totale containeraanvoer, in 2018 is dit ruim 15 procent. Gemiddeld elke 70 seconden wordt een koel- of vriescontainer op een Nederlandse kade gelost. In de haven van Rotterdam komt bijna 97 procent aan van alle koelcontainers, in Vlissingen ruim 3 procent.

Toename koelcontainers, afname koelschepen

Gekoelde en bevroren goederen kunnen worden getransporteerd in speciale koelschepen, of in koel- of vriescontainers op containerschepen. Vanaf 2016 is de aanvoer van goederen in koel- en vriescontainers toegenomen en het vervoer in koelschepen gedaald. Dit is goed te zien bij fruit. Het vervoer van fruit in koelschepen is sinds dat jaar met 4 procent afgenomen tot bijna 1 miljoen ton, terwijl de aanvoer van fruit in koel- en vriescontainers met 43 procent toenam tot 5,5 miljoen ton.


Brazilië en Zuid-Afrika
Vanuit Brazilië en Zuid-Afrika kwam meer dan één miljoen ton gekoelde goederen via zee naar Nederland. Dat is een toename van 13 procent. De meeste gekoelde goederen komen dan ook uit deze twee landen. Ook vanuit Panama en Colombia is een stijging te zien. Import vanuit Noorwegen nam juist af.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.