Tolvrij maken Westerscheldetunnel positief voor regionale economie

maandag 12 april 2021

Het opheffen van de tol voor de Westerscheldetunnel zou een positief effect hebben op de economie, arbeidsmarkt en woningmarkt in Zeeland, blijkt uit onderzoek in opdracht van de Rijksoverheid. 

De Westerscheldetunnel is de verbinding tussen de Zeeuws-Vlaamse grensregio met de rest van het land. De tunnel is belangrijk voor ontwikkelingen in Zeeland, maar kent een tolheffing. De tol is gepland tot 2033. Zeeland is de enige provincie waar tol betaald moet worden voor een belangrijke verbinding. Het alternatief voor gebruik van de tunnel is een flinke omweg, via Antwerpen. Deze omweg is meer dan 100 kilometer om. 

Gedeputeerde Harry van der Maas: Al jaren moeten we in Zeeland betalen om tussen verschillende delen in onze provincie te reizen. Tegelijkertijd is de route van Goes naar Gent sinds de aanleg van de Sluiskiltunnel en de ontwikkeling van North Sea Port alleen maar belangrijker geworden. Uit onderzoek blijkt nu dat investeren in een tolvrije Westerscheldetunnel gunstig is voor het maatschappelijk belang van Zeeland en daar buiten.”

Kamermotie

Naar aanleiding van een Kamermotie heeft het Rijk, in samenspraak met Zeeland, twee onderzoeken laten uitvoeren. Er is onderzoek gedaan naar de sociale en economische effecten van het tolvrij maken van de Westerscheldetunnel en daarnaast is gekeken naar de financiële mogelijkheden om de Westerscheldetunnel tolvrij te maken.

Sociale en economische effecten

Uit de resultaten blijkt dat het voor Zeeland vooral gunstig zou zijn om de tolheffing te schrappen. De maatschappelijke baten zijn namelijk hoger dan de maatschappelijke kosten van een dergelijke maatregel. Ook de arbeidsmarkt zou er mee geholpen zijn, omdat de huidige tolheffing een remmend effect heeft op werken aan 'de overkant'. Ook voor bedrijfsvestiging is de tolheffing een drempel. De tunnel vormt zo ook voor huisvesting een kunstmatige barrière. Ten slotte zou door het afschaffen van de tolheffing bezoek aan vrienden en familie toegankelijker worden.

Financiële scenario’s

Naast het onderzoek naar de sociaal economische effecten van het afschaffen van de tolheffing, zijn er verschillende financiële scenario’s voor het tolvrij maken van de Westerscheldetunnel onderzocht. Hierbij merken de onderzoekers op dat het Rijk per definitie ruimere mogelijkheden heeft voor de dekking van het financiële tekort dat ontstaat bij het tolvrij maken van de Westerscheldetunnel.

Gedeputeerde Harry van der Maas: “Ik wil namens Zeeland in aanloop naar de kabinetsformatie stappen maken om de Westerscheldetunnel zo snel mogelijk tolvrij te maken. Het is nodig dat nieuwe Kamerleden en het nieuwe kabinet het belang inzien van de positieve effecten van versnelde tolafschaffing."

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Als de WST tolvrij wordt zal dat de economie stimuleren en meer verkeer genereren. Men zal vervolgens noodgedwongen moeten gaan investeren in de infrastructuur in de omgeving, vooral die wegen die aansluiten op de Westerscheldetunnelweg (N62). Ik schat in dat met name de route van de N62 richting de Belgische / Franse (Noordzee) havens, over de N61 (RWS) en N253 (PZ) drukker zal worden.

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.