Totale filezwaarte in 2017 licht gestegen

donderdag 28 december 2017
timer 2 min

De totale filezwaarte in Nederland is in 2017 met 0,6 procent gestegen ten opzichte van 2016. De ANWB noemt deze relatief lichte groei opmerkelijk, omdat het aantal files de afgelopen jaren telkens fors groeide.

De groei van 0,6 procent is volgens de ANWB vooral te danken aan de verbeterde infrastructuur rondom Amsterdam. Een aantal werkzaamheden van het project ‘Schiphol-Amsterdam-Almere’ (waarbij de A1, A6, A9 en A10 worden verbreed) werd afgerond, daardoor daalde de filezwaarte in deze regio met liefst 20 procent. In 2016 veroorzaakten deze werkzaamheden juist extra files.

Andere wegprojecten die werden afgerond, en waar weggebruikers profijt van hebben, zijn de renovatie van de Velsertunnel, de verbreding en verlegging van de A9 en het knooppunt Badhoevedorp,  de openstelling van het knooppunt Joure en de verbreding van de A50 bij Nijmegen.

In de spits
Ook waren de ochtendspitsen minder druk dan in 2016. In de avondspits nam de filezwaarte in 2017 echter met 2,5 procent toe. Ook stonden er tussen de ochtend- en avondspits 12 procent meer files.

Filegroei
In de regio Utrecht groeide de totale filezwaarte in 2017 echter, met liefst 30 procent. Met name op de A2 en de A27, maar ook op het onderliggende wegennet, kregen automobilisten te maken met meer vertraging.  De regio Rotterdam volgt met een toename van 15 procent.

Geplaatst door

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden