Touringcarbranche ligt vrijwel volledig stil

dinsdag 17 maart 2020

"Het is een totale ramp,”’ zegt Theo Vegter, voorzitter van Busvervoer Nederland. De werkgeversorganisatie schat dat 90 procent van de 4000 touringcars in Nederland de komende drie maanden stilstaat. De economische schade bedraagt minimaal 400 miljoen euro.

Busvervoer Nederland, onderdeel van KNV, vroeg haar leden vorige week om inzage te geven in de economische impact van de coronacrisis. De cijfers gaan over de periode maart tot en met juni 2020.

Bij vrijwel alle touringcarbedrijven is meer dan de helft van de ritten voor de komende drie maanden geannuleerd. Een derde van de bedrijven raakt zelfs meer dan 80 procent van het werk kwijt.

De touringcarbusiness bestaat vooral uit seizoenswerk en tot en met juni valt bij 77 procent van de bedrijven meer dan helft van de omzet weg, is de verwachting. Ook werken velen als onderaannemer voor ov-bedrijven, die ritten worden ook veelal geschrapt. Bovendien worden scholenritten niet meer uitgevoerd en veel vakantiependels, bijvoorbeeld naar de wintersport, vervallen.

Busvervoer Nederland probeert haar leden zo goed mogelijk te helpen, vertelt Vegter. “We adviseren over werktijdverkorting, spreken met de overheid over noodmaatregelen zoals uitstel van het betalen van belastingen of gunstigere leenvoorwaarden, we onderhouden contacten met verzekeraars en met leasebedrijven.”

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.