Transdev geeft capaciteit 'terug' aan Liander

donderdag 1 februari 2024

Connexxion-moederbedrijf Transdev heeft in Amsterlveen een aansluiting op het elektriciteitsnet met zeer hoge capaciteit. Een hogere capaciteit dan aanvankelijk nodig, blijkt nu. Daarom heeft Transdev in overleg met Liander besloten om de aansluiting aan te laten passen naar een kleinere aansluiting. Met deze nieuwe aansluiting kan het bestaande elektriciteitsnet beter worden benut, waardoor Liander een aantal bedrijven in de regio eerder kan aansluiten dan voorzien.

De busremise op bedrijventerrein De Loeten in Amstelveen is gebouwd in 2018. Met het oog op de toekomst is toen gekozen voor een stroomaansluiting van 10MVA (Mega Volt Ampère), met een eigen kabel naar het elektriciteitsstation van Liander. Mede doordat laden steeds slimmer en sneller gaat, blijkt deze aansluiting groter dan nodig is. Een belangrijke innovatie die hieraan heeft bijgedragen is TakeCharge. Dit is een door Transdev ontwikkeld digitaal systeem dat continu een goed overzicht geeft van de busritten, batterijpercentages en laadmomenten, waardoor er efficiënt gepland en geladen kan worden.

Transdev besloot om de overcapaciteit en de eigen kabel als het ware ‘terug te geven’ aan Liander. Hierdoor kan Liander het net uitbreiden zonder een nieuwe kabel te hoeven leggen en versnelt de uitbreiding van het elektriciteitsnet in dit gebied. Nieuwe bedrijven kunnen zich hierdoor vestigen of bestaande bedrijven kunnen uitbreiden of verduurzamen. Het teruggeven van de aansluitcapaciteit helpt daarmee de economie en de energietransitie in dit gebied. Dit tegen lagere maatschappelijke kosten, want er zijn minder nieuwe kabels nodig om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen.

Het net beter benutten

Het stroomnetwerk in Nederland is momenteel overvol. Bart Kraayvanger, manager zero emission bij Transdev: “Wij zetten hiermee een belangrijke en unieke stap, die navolging verdient. Het levert een bijdrage aan de energietransitie en de economische mogelijkheden in de regio, dit sluit goed aan bij de visie van Transdev. Daarnaast bespaart het ons ook nog eens kosten.”

Paul van Engelen, regiolead bij Liander: “Transdev levert hiermee op een mooie wijze een bijdrage aan de opgave van Liander. Op deze manier kunnen wij ons net uitbreiden zonder extra kabels aan te leggen. Mooi om te zien dat zij door slimmer om te gaan met hun bedrijfsvoering hun belasting op het net kunnen beperken en ook nog kosten kunnen besparen. Om de energietransitie haalbaar te maken moeten we niet alleen het elektriciteitsnet uitbreiden maar het ook slimmer gebruiken. Dit is daar een mooi voorbeeld van. Ik hoop daarom dat veel meer klanten dit mooie voorbeeld volgen.”  

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief