TU Delft: stationsgebied trekt niet vanzelf winkels aan

donderdag 27 september 2007
timer 1 min

Bij het (her)ontwerpen van stationsgebieden moet sterk rekening worden gehouden met de inbedding in het bestaande stratenpatroon. De aanwezigheid van een station alleen is niet genoeg voor de ontwikkeling van een leefbare omgeving met aantrekkelijke winkelgebieden. Dat stelt ir. Camelia Mulders-Kusumo, die 26 september op dit onderwerp promoveerde aan de TU Delft.

Stationsgebieden bieden door de aanwezigheid van grote aantallen personen potentieel goede mogelijkheden om commercieel ontwikkeld te worden, bijvoorbeeld door de vestiging van winkelgebieden. Maar dan moet er wel aan bepaalde ruimtelijke voorwaarden worden voldaan, ontdekte Mulders-Kusumo.
De onderzoekster bestudeerde de stationsgebieden van onder meer Delft en Leiden. In deze twee steden blijken er rond het station weinig winkels te zijn. Dat komt volgens de promovenda omdat de stationsgebieden niet goed ingebed zijn in de bestaande straatpatronen. Juist die verbinding blijkt een belangrijke factor is voor het ontstaan van winkelgebieden rondom stations. Het bestaande stratenpatroon wordt door planners nu nog vaak voor kennisgeving aangenomen, stelt de Delftse onderzoeker.
Die houding kan volgens haar snel leiden tot verkwisting van miljoenen euro's. Volgens Mulders-Kusumo bestaat er nog te weinig kennis over de wijze waarop de fijnmazige ruimtelijke structuur invloed heeft op de verdeling van winkels in steden.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.