Tunnel, verbeteren huidige route of andere route mogelijke oplossingen bereikbaarheidsprobleem Ameland

donderdag 12 september 2019
timer 2 min

Door het dichtslibben van de vaargeul moet er op de verbinding tussen Holwerd en Ameland steeds vaker gebaggerd worden. Rijkswaterstaat, de provincie Fryslân, de gemeente Noardeast-Fryslân en de gemeente Ameland hebben drie mogelijke oplossingen gepresenteerd om de bereikbaarheid van Ameland - en de bereikbaarheid van het vaste land vanaf Ameland - te garanderen.

De veerverbinding tussen Holwerd en Ameland heeft regelmatig last van vertragingen. Door stroming, zand en slib in de Waddenzee moet de vaargeul steeds vaker gebaggerd worden, omdat deze te ondiep wordt.

Rijkswaterstaat en de andere partijen hebben een drietal scenario's gepresenteerd om het probleem op te lossen. Het gaat dan om de bereikbaarheid van het eiland vanaf 2030.

Optimaliseren bestaande verbinding
Het eerste scenario bestaat uit het optimaliseren van de huidige bestaande veerverbinding. De route blijft dan Holwerd-Nes, en vrachtvervoer en personenvervoer met een auto worden gescheiden van voetgangers en fietsers.

Veranderen van de vaarroute
Het tweede scenario is het verplaatsen van de vaarroute. De vertreklocatie vanaf de vaste wal wordt in dat geval verplaatst naar Ferwert, om beter aan te sluiten op bestaande vaargeulen. De aankomstlocatie blijft dan Nes op Ameland.

Tunnel
De derde oplossing die naar voren is gebracht betreft een tunnel onder het Wad. Rijkswaterstaat ziet dit als een reële optie. De eilandbewoners zijn niet onverdeeld positief. ,"Een tunnel wordt op het eiland gezien als een van de allerlaatste opties”, zegt Tonnie Overdiep van Dorpsbelang Nes in het Friesch Dagblad. Klaas Touwen van ondernemersplatform OPA:. "Het zou betekenen dat Ameland geen eiland meer is.” De waddenvereniging laat weten de tunnel "vergezocht en niet reëel" te vinden.

Advies aan minister

Rijkswaterstaat, provincie Fryslân en de gemeenten Noardeast-Fryslân en Ameland brengen eind 2019 hun advies uit, gericht aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat.  

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.