Twee en half jaar SpitsScoren op de A15

dinsdag 27 oktober 2009
timer 3 min

Vandaag 26 oktober beginnen ruim 1.300 deelnemers met SpitsScoren. SpitsScoren is een spitsmijdenproject op de A15 tussen Rozenburg en Vaanplein. Deelnemers aan SpitsScoren werken in het Rotterdamse havengebied en rijden geregeld tijdens de ochtendspits op de A15. De komende twee en een half jaar kunnen deelnemers aan SpitsScoren per werkdag € 5,- verdienen door de ochtendspits te mijden. Alle deelnemers hebben een smartphone met gratis mobiel internet gekregen. Hiermee geven zij dagelijks aan SpitsScoren door of, en zo ja hoe, ze de ochtendspits die dag gaan mijden. Bijvoorbeeld door eens met ander vervoer te gaan, op een andere locatie te vergaderen, vanuit huis te werken of met een collega mee te rijden.

Groot aantal inschrijvingen
Potentiële deelnemers ontvingen de afgelopen weken een persoonlijke uitnodiging om mee te doen aan SpitsScoren. Zij zijn geselecteerd omdat zij regelmatig op de A15 tijdens de ochtendspits richting de Rotterdamse haven rijden. “Wij zijn heel blij met het grote aantal inschrijvingen. SpitsScoren is een hele nieuwe aanpak van mobiliteit die moet leiden tot een structurele gedragsverandering bij automobilisten”, zegt Dirk Grevink van SpitsScoren. SpitsScoren duurt twee en een half jaar, en ook tijdens de projectperiode kunnen nieuwe deelnemers zich aanmelden. Naast de mensen die op basis van kentekenregistratie direct zijn aangeschreven, hebben ook veel anderen zich aangemeld. Van iedereen die zich zelf aanmeldt wordt gekeken of zij inderdaad geregeld op de A15 zijn gesignaleerd tijdens de ochtendspits.

SpitsScoren-methode slaat aan
Dat de SpitsScoren-methode aanslaat bij de deelnemers, is gebleken uit de proefperiode van twee maanden die net afgesloten is. Het technische systeem is getest, en 100 deelnemers hebben tijdens de proefperiode de eerste ervaringen opgedaan met SpitsScoren. De reacties van deelnemers zijn enthousiast. Simon uit Poortugal legt uit: “Sinds SpitsScoren werk ik elke ochtend eerst vanuit huis. Vervolgens rij ik, na de ochtendspits, in een kwartiertje naar kantoor. Ik scoor elke dag met SpitsScoren, dat levert een leuk zakcentje op!”. Hoe meer mensen zoals Simon gaan spitsmijden, hoe beter de doorstroom op de A15 is tijdens de spits.  

Online SpitsScoren forum
Voor alle deelnemers is een forum beschikbaar via de website www.spitsscoren.nl. SpitsScoorders kunnen daar ervaringen delen, vragen stellen, tips geven en elkaar online ontmoeten. Via het forum kunnen bijvoorbeeld ook carpoolafspraken worden gemaakt. Nu al wordt er gebruik gemaakt van het forum en informatie uitgewisseld over de ervaringen gedurende de proefperiode en over het gebruik van de smartphone.   

De Verkeersonderneming
SpitsScoren is één van de maatregelen van De Verkeersonderneming om het spitsverkeer op de A15 richting de Rotterdamse haven met 20 procent te verminderen. SpitsScoren moet een kwart van die doelstelling opleveren. Doel is om met SpitsScoren elke dag 530 auto’s uit de ochtendspits te halen.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

SpitsScoren wordt uitgevoerd in opdracht van de Verkeersonderneming in Rotterdam. Deze organisatie wil de files op de A15 verminderen en de bereikbaarheid van de havens vergroten. De Verkeersonderneming bestaat uit stadsregio en gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf en Rijkswaterstaat. Opdrachtnemer is SpitsScoren, een samenwerking van ABN AMRO, Goudappel Coffeng, Technolution en Movenience.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.