Tweede Britse spoorconcessie van NS-dochter NedRailways gestart

maandag 10 januari 2005
timer 3 min

Nederlanders mopperen graag op NS. Bij de Britten staat het Nederlandse spoorbedrijf echter in hoog aanzien. Anderhalf jaar geleden gaf dochterbedrijf NedRailways al zijn visitekaartje af door samen met partner Serco de concessie in de wacht te slepen van de Merseyrail rond Liverpool. Sinds 12 december bedient Serco-NedRailways ook de omvangrijke Northern Rail-concessie.

De verwachtingen zijn opnieuw hoog gespannen, zeker nu NedRailways op 18 november ook de Netherlands Brittish Chamber of Commerce Award heeft gewonnen. De onderscheiding wordt jaarlijks toegekend aan ondernemingen die een bijdrage leveren aan de Nederlands-Britse handelsrelaties. NedRailways krijgt de prijs vooral vanwege de uitwisseling van kennis en ervaring tussen beide landen, die zowel de Engelse als Nederlandse reizigers ten goede komt.

Serco-NedRailways verkreeg de Northern Rail-concessie vanwege zijn belofte de punctualiteit, prestaties en klanttevredenheid jaarlijks te verbeteren. Slagen beide partners hierin, dan mogen zij ook de laatste twee jaar van de concessie uitdienen, die een totale looptijd heeft van acht jaar en negen maanden. Andere vernieuwingen zijn de aanstelling van vier regiomanagers om beter inzicht te verkrijgen in wat er leeft bij de klant en lokale overheden, modernisering van de tariefstructuur en betere faciliteiten om kaartjes te kopen. Ook worden initiatieven ondernomen om het fietsgebruik in het voor- en natransport te verbeteren, iets wat in de Britse spoorwereld nog een relatief onbekend verschijnsel is.

Northern Rail bestrijkt het hele noorden van Engeland. Het spoornet heeft een lengte van 1600 mijl en kent 472 stations. Zo'n 265 treinstellen en 4500 personeelsleden zorgen ervoor dat dagelijks 180.000 reizigers hun bestemming bereiken. Ter vergelijking: in Nederland vervoert NS elke dag een miljoen passagiers.

Bieden

De omvangrijke Northeren Rail-concessie ontstond door samenvoeging van twee afzonderlijke concessies waar tot voor kort First North Western en Arriva Trains Northern de exploitatie verzorgden. Bij die samenvoeging zijn de intercity-lijnen gescheiden van het regionale en stadsgewestelijke net en apart aanbesteed.

Partner Serco is een wereldwijd opererend Brits bedrijf, gespecialiseerd in overname van publieke contracten, variërend van energie tot gevangenissen. Op spoorgebied exploiteert Serco de Dockland Light Rail in Londen.

Serco en NedRailways vonden elkaar bij de aanbesteding van de Merseyrail in Liverpool nu anderhalf jaar geleden. Volgens NS-woordvoerder Michiel Jonker vullen beide bedrijven elkaar uitstekend aan. 'Wij hebben veel logistieke kennis. Het vervoeren van grote groepen reizigers over een dicht netwerk met hoge frequenties. Naar Britse maatstaven een metronet, maar dan voor heel Nederland. Hebben ze daar veel ontzag voor. Ook lopen we in Nederland voor op gebied van ketenbenadering en knooppuntontwikkeling. Serco is sterk in het sluiten van overnamecontracten. Zij weten veel over hoe je daarbij omgaat met management en personeel. De liberalisering van het Britse spoor is er al veel verder. Kunnen wij op onze beurt een hoop van leren. Als je kennis wil opdoen om scherp te bieden moet je in Engeland zijn.'

De samenwerking met Serco bevalt goed en heeft bij Merseyrail inmiddels vruchten afgeworpen. Puncualiteit, sociale veiligheid en klanttevredenheid zijn verbeterd. Het ziekteverzuim daalde en de samenwerking met overheden en andere organisaties verloopt soepeler.

Met twee concessies heeft NS inmiddels een aardige voet aan de grond op de Britse eilanden, maar aan verdere groei wil Jonker nog niet denken. 'Eerst maar eens zien van Northern Rail ook een succes te maken. Op langere termijn zien we wel verder.'

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.