Tweede Kamer wil verbod op cable-barrier

vrijdag 16 december 2005
timer 2 min

De Tweede Kamer heeft zich uitgesproken tegen de plaatsing van cable-barriers, een vangrail van tussen paaltjes gespannen staalkabels in Nederland. Producent Eurorail laat weten dat de Tweede Kamer haar huiswerk niet goed heeft gedaan. Volgens directeur Timmer voldoet de kabelscheiding aan de Europese richtlijn voor bermbeveiligingsvoorzieningen.

De Motorrijders Actie Groep (MAG) heeft sterk aangedrongen bij leden van de Tweede Kamer op maatregelen tegen de plaatsing van cable-barriers. Een, eind 2004 door de provincie Noord Holland geplaatste kabelscheiding langs de N242 bij Alkmaar verdween al weer snel na een protestbrief van de actiegroep. Daarna dook een nieuwe cable-barrier op. Nu langs de N860 ter hoogte van het Groningse Waterhuizen. Een doorn in het oog van de actiegroep die van mening is dat een motorrijder ernstig lichamelijk letsel zal oplopen als hij na een valpartij of bij een ongeval in contact komt met een cable-barrier. Indiener van de Kamermotie Max Hermans van de LPF verwacht dat de regering nu een feitelijk verbod op de kabelscheiding gaat invoeren. Vooruitlopend daarop wijst de MAG de provincie Groningen al op de Kamermotie en dringt aan op onmiddellijke verwijdering van de staalkabels langs de N860.
Directeur E.J. Timmer van Eurorail vindt dat de motie op onjuiste gronden is aangenomen. ‘De Tweede Kamer heeft haar huiswerk niet goed gemaakt. In de motie wordt gesteld dat de cable-barrier in strijd is met Europese regelgeving, maar de kabelscheiding voldoet aan de Europese Norm EN 1317 voor bermbeveiligingsvoorzieningen. Wij sturen alsnog een brief aan minister Peijs om haar daarop te attenderen en wenden ons ook tot de Europese Commissie.‘ Volgens Timmer zijn er nog steeds geen harde cijfers over het gevaar van cable-barriers voor motorrijders.
Volgens de MAG past een verbod op cable-barriers in het, volgens hen, groeiende besef bij wegbeheerders dat infrastructuur ook geschikt en veilig dient te zijn voor bestuurders van gemotoriseerde tweewielers. In oktober heeft minister Karla Peijs de toezegging gedaan om samen met de MAG in kaart te brengen op welke punten langs de Nederlandse rijkswegen moet worden begonnen met het ‘motorvriendelijk' maken van vangrails. Dat houdt in dat de rail wordt voorzien van een onderplank. De MAG is hierover in gesprek met het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.