Twentse ov-huisstijl en internet in de bus

dinsdag 7 juni 2005
timer 3 min

Aanbesteding van het stads- en streekvervoer en de spoorlijn Almelo-Mariënberg heeft de Regio Twente geen windeieren gelegd. De stadsregio sleept een forse frequentieverhoging in de wacht, een streekeigen huisstijl en een lucratieve korting van twee miljoen euro op de exploitatiebijdragen. Als extraatje komt er internet in de bus en koffie op de halte.

Bij het indienen van de offertes deelde de Regio Twente symbolisch een blik rode verf uit aan de aanwezige vervoerbedrijven. Die stonden aanvankelijk niet te juichen om hun eigen zorgvuldig ontwikkelde huisstijl ten behoeve van deze ene aanbesteding te vervangen door wat het bestek voorschreef. Winnaar Connexxion werd gaandeweg toch enthousiast en bedacht met ‘Twents - alles voor de reiziger in Twente’ een geheel nieuw merk, zoals het dat eerder in Almere deed met Maxx.
Zo worden niet alleen alle stads- en streekbussen voorzien van een rood tintje, ook de voor de regio karakteristieke afbeelding van het Twentse ros keert terug op de bus. De merknaam Twents komt voor in tal van marketinguitingen, zoals Twents tarief en Twents magazine. Ook de vanaf 1 januari 2007 in te zetten Lint 41-treinstellen op Almelo-Mariënberg worden voorzien van de nieuwe huisstijl.
Daarnaast gaat Twente er ook kwantitatief flink op vooruit. De frequentie op Almelo-Mariënberg wordt verdubbeld. Op werkdagen en zaterdag vertrekt er overdag elk half uur een trein die beter aansluit op de treinen van Zwolle naar Emmen. Trein en bus rijden niet langer parallel, maar vullen elkaar aan, waarbij in Vroomshoop een overstapmogelijkheid is gecreëerd.
Het totale voorzieningenniveau in Twente wordt met 20 procent uitgebreid. De stadsbussen in Almelo, Hengelo en Enschede gaan in de spits zes tot acht keer per uur rijden. Ook de trajecten Haaksbergen-Enschede, Haaksbergen-Hengelo, Losser-Enschede en Denekamp-Oldenzaal-Enschede worden beter bediend.
Voorts krijgen slecht zichtbare streekhaltes een stopknop. Bij het indrukken hiervan gaat een rode lamp branden. De chauffeur kan dan van afstand zien dat er klandizie is. Zo hoopt men te voorkomen dat de chauffeur in het donker voorbijrijdt aan haltes waar wel iemand staat te wachten.

Internet en koffie
Een aantal wat langere streeklijnen met veel zakelijke reizigers en scholieren krijgt de landelijke primeur met draadloos internet in de bus. Voor deze proef heeft Connexxion een overeenkomst gesloten met Vodafone. Uit een marktonderzoek kwam internet naar voren als een van de extra wensen van reizigers, naast uiteraard goed vervoer.
Op drukkere haltes komt een koffieautomaat. Hiertoe sloot Connexxion een deal met Douwe Egberts. Connexxion kan overigens nog niet aangeven of koffiebekertjes in de bus worden gedoogd, waar officieel een eet- en drinkverbod geldt.
Doorslaggevend bij de gunning was de korting van bijna 2 miljoen euro die Connexxion jaarlijks op de vergoeding biedt. Hierdoor stijgt de kostendekking al vanaf de start van de nieuwe concessie tot boven de 50 procent. Twente weet nog niet wat het met het bespaarde geld gaat doen. De zogeheten gebundelde doeluitkering is door het rijk in ieder geval geoormerkt voor verkeer en vervoer.
Mede dankzij investeringen in infrastructuur en reisinformatie is Twente een van de weinige gebieden waar het busvervoer in de lift zit. De komende tien jaar doet Connexxion hier nog een schepje bovenop en verwacht het na invoering van alle verbeteringen een reizigersgroei te realiseren van 45 procent.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.