Ultralight garage voor 'kortparkeren'

dinsdag 10 april 2007
timer 2 min

Eigenlijk hoort parkeren ondergronds. Maar voor tijdelijke situaties tot pakweg vijf jaar kan ‘park4all’ een flexibele en goedkope oplossing bieden. Het betreft een modulaire, lichtgewicht parkeergarage die gemeenten, projectontwikkelaars, maar bijvoorbeeld ook ziekenhuizen en supermarkten, kunnen huren.

‘De volledig recyclebare parkeergarage is bedoeld voor situaties waarin sprake is van herontwikkeling van terreinen’, licht vastgoedman Marco Huibrechtse toe. Samen met partners uit de wereld van staalbouw en interimmanagement liet hij het globale idee van de tijdelijke parkeergarage door advies- en ingenieursbureau DHV toetsen en doorontwikkelen tot op besteksniveau.
Komend najaar moet de eerste park4all-module (30 bij 45 meter, vier bouwlagen, totaal 'goed' voor 150 parkeerplaatsen) verrijzen op een bedrijventerrein in Hillegom. Huibrechtse verwacht meer belangstelling, onder andere van gemeenten. Lokale overheden kunnen zijns inziens twee vliegen in één klap slaan: de bereikbaarheid van een bouw- of herontwikkellocatie blijft op peil terwijl de gemeente zelf in de bouwfase geen parkeerrevenuen mist.
Een standaard module (minder dan vier bouwlagen kan trouwens ook) kan met gebruikmaking van artikel 17 van de Wet op de ruimtelijke ordening in twee maanden worden opgetrokken. Voor de overbruggingsperiode, die tot vijf jaar kan uitlopen, betaalt de huurder ruim 2000 euro per parkeerplaats per jaar.
Zware funderingen zijn niet nodig, aldus Huibrechtse. Met een 'grondslagprofiel', waarbij puntlasten in lijnlasten worden 'vertaald' en met toepassing van slechts 5 cm dikke vloeren van glascomposiet, is de garage min of meer zelfdragend.
Het park4all-aanbod zou uitkomst kunnen bieden in overgangssituaties. Zoals bij de bouw van een traditionele parkeergarage die na voltooiing weliswaar een oplossing kan bieden voor een bereikbaarheidsprobleem, maar die in de langdurige bouwperiode daaraan voorafgaand zelf paradoxaal genoeg het bereikbaarheidsprobleem alleen maar verergert.
Behalve met grote gemeenten heeft het Heemsteedse bedrijf ook contact met supermarktketens, die zich in uitbreidings- en herontwikkelingssituaties geen schaarste aan parkeerruimte kunnen permitteren. Verder overweegt het bedrijf dit jaar nog mee te dingen bij de aanbesteding voor Duitse en Engelse tijdelijke parkeerprojecten.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.