Utrecht ziet halvering ov-reizigers in 2020

donderdag 28 oktober 2021

Waar reizigers begin 2020 nog 35 miljoen kilometer in het Utrechtse ov maakten, zakte het aantal reizigerskilometers rond maart naar 5 miljoen. Over geheel 2020 wist de helft van de reizigers de weg naar bus of tram nog te vinden.

Dat blijkt uit de Jaar- en Trendrapportage OV 2020 van de provincie Utrecht. Deze flinke dip is natuurlijk te wijten aan de uitbraak van het coronavirus in maart 2020 en de maatregelen die in het openbaar vervoer werden genomen. In de zomer was sprake van enig herstel en lag het ov-gebruik op 60 procent van wat Keolis (Syntus Utrecht) en Qbuzz (U-OV) gewend waren, maar door de tweede coronagolf zakte het gebruik opnieuw.

Rituitval

Dankzij de beschikbaarheidsvergoeding bleef het aanbod van bussen en trams wel gewoon op peil. Dat leidde bovendien tot verbeterde vervoerprestaties. De bussen reden vaker op tijd en bij zowel U-OV als Syntus Utrecht halveerde de rituitval van 0.4 en 0.13 procent.

Aan de andere kant steeg de rituitval van de tram juist, van 1.1 procent in 2019 naar 1.1 procent in 2020. De belangrijkste redenen hiervoor zijn storingen in het tramsysteem van de Uithoflijn (lijn 22) en ombouwwerkzaamheden aan de SUNIJ-lijn (Sneltram Utrecht–Nieuwegein/IJsselstein), omdat het traject van de Uithoflijn aan deze sneltram gekoppeld moest worden.

Overigens is de koppeling nog steeds niet gereed. Lot van Hooijdonk, wethouder van de gemeente Utrecht, liet onlangs weten dat dit nu voor het tweede kwartaal van 2022 gepland staat. Dit komt door voorbereidingswerk in zowel Utrecht als in Nieuwegein. Het gaat daarbij om tramhaltes en spoorbeveiliging die nog niet geschikt zijn. 

Elektrificatie op stoom

Ten slotte stelt de ov-rapportage dat het elektrische wagenpark in Utrecht in 2020 flink is uitgebreid. Vervoerder U-OV introduceerde twintig elektrische Ebusco’s op de streekdienst en vijfendertig Heuliez-bussen op de stadsdienst. Verder rijden er vijftien 15-meter-Setrabussen en vierentwintig gelede Citarobussen van Daimler in de stad.

Hiermee is de capaciteit van het totale wagenpark van U-OV flink toegenomen. In Amersfoort en directe omgeving is Syntus vorig jaar ook met vijf nieuwe elektrische BYD-bussen gaan rijden. In 2028 wil Utrecht de gehele busvloot elektrisch hebben. 

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden