Utrechtse gemeenteraad voorstander van 15 km/u

dinsdag 15 juni 2021

De gemeenteraad van Utrecht ziet wel iets in een verlaging van de maximumsnelheid naar vijftien kilometer per uur in bepaalde delen van de stad. Dat meldt RTV Utrecht. Deze conclusie kwam naar boven tijdens de raadsvergadering waarin het Mobiliteitsplan 2040 ter sprake kwam.

Deel van het plan is om het Ledig Erf autovrij te maken, dat plan haalde het niet. Wel bleek het merendeel van de raadsleden vóór een verlaging van de maximumsnelheid voor autoverkeer naar slechts 15 kilometer per uur. Verder richt het plan zich op ruimte voor openbaar vervoer, fietsers en voetgangers. Utrecht heeft als uitgangspunt om de automobilist uit de stad te weren. Ook zet de gemeente in op deelvervoer. 

Niet alle partijen zijn voor het terugdringen van autoverkeer en het verlagen van de maximumsnelheid. De VVD, PVV en DENK zijn tegen. GroenLinks is daarentegen groot voorstander van het plan. GroenLinks is in de gemeente Utrecht de grootste coalitiepartij. Voor GroenLinks gaan de plannen nog niet ver genoeg. De partij wil ook pakketbezorgers uit de stad weren, door gebruik te maken van pakkethubs aan de rand van de stad en vanaf daar bezorging per fiets te faciliteren. 

Maximumsnelheid

In het Mobiliteitsplan 2040 is 30 kilometer per uur de norm binnen de bebouwde kom. GroenLinks en onder andere D66 en de ChristenUnie zijn voorstander van een snelheid van 15 kilometer per uur. Deze snelheid is ook de maximumsnelheid in officiële woonerven. 

Naast het verlagen van de maximumsnelheid wil Utrecht ook het aantal parkeerplaatsen jaarlijks met 0,5 procent tot 1 procent verminderen. De Raadsvergadering ging eigenlijk over de plannen voor het Ledig Erf.  De route langs de singel in het zuiden van de binnenstad kan heringericht worden. V

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.