Valkuilen bij intern transport: Hoe kunt u ze voorkomen.

maandag 17 januari 2022

In veel verschillende sectoren heeft u te maken met intern transport. Het is van belang dat u zich bewust bent van de valkuilen, zodat u snel kunt schakelen en ze zoveel mogelijk kunt voorkomen om optimaal te werken met intern transport. Valkuilen op het gebied van veiligheid zijn helaas vaak voorkomende problemen. Bij intern transport liggen de risico’s voornamelijk bij onvoorziene bewegingen die gemaakt worden door de transportmiddelen zelf in combinatie met hetgeen dat ze vervoeren en de mensen in de directe omgeving. Als mens bent u kwetsbaar ten opzichte van de gewichten die voertuigen en materialen met zich meedragen. Wanneer een heftruck of stelling kantelt, kan dit ernstige gevolgen hebben voor de bestuurde of andere werknemers. Wees bewust van de risico’s, zodat u ze kunt voorkomen.

Omgang met intern transport machines

Laten we beginnen met één van de meest gevaarlijke machines, namelijk heftrucks. Dit zijn grote, zware voertuigen die vaak in meerdere getalen rondrijden in en rond een magazijn. Daarom is het belangrijk dat de chauffeurs in het bezit zijn van een heftruck certificaat. Op deze manier bent u ervan verzekerd dat de chauffeurs zich ten alle tijden bewust zijn van de gevaren en hoe er met een heftruck verantwoordelijk moet worden omgegaan. Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook wanneer de chauffeurs goed opgeleid zijn. En omdat heftrucks nou eenmaal zware voertuigen zijn, is het belangrijk om ook de omgeving te beschermen tegen deze machines. Zo zijn er bijvoorbeeld stellingbeschermers en aanrijdbeveiligingen. Dit zijn sterke beschermingsmiddelen die de stoot opvangen, wanneer de heftruck te dicht langs bijvoorbeeld een stelling of object rijdt. Met deze stellingbeschermers wordt het aanrijden en beschadigen van stellingen voorkomen en daarmee ook de eventuele grote gevolgen uw bedrijf.

Veilige werkomgeving creëren

Om ervoor te zorgen dat het personeel precies weet waar zij veilig kunnen lopen en rijden, kunt u gebruik maken van verschillende veiligheidsmarkeringen. Zet gebieden af met oranje pylonen of andere terreinafzetting, zodat het voor iedereen duidelijk is waar zij wel of niet mogen komen. Om eenvoudig een duidelijk overzicht te creëren voor rijroutes, kunt u gebruik maken van verschillende soorten rijbaanmarkering. Denk bijvoorbeeld aan markeerverf, vloermarkering en drempels. Hier maakt u gemakkelijk rij- en loopbanen mee en wordt het risico op te hard rijden en de kans op aanrijdingen significant verlaagd. Daarmee is het voor de omgeving ook veiliger om de werkzaamheden uit te voeren.

Door middel van verschillende borden en stickers is het mogelijk om duidelijk aan te geven waar uw werknemers wel en niet mogen lopen, waar heftrucks niet mogen rijden en kunt u aangeven of er in de ruimte bepaalde veiligheidsbescherming gedragen moet worden, zoals gehoor- en gezichtsbescherming. Het is van belang om uw gezicht en vooral uw ogen te beschermen tegen opspattend materiaal. Draag daarom gezichtsbescherming of veiligheidsbrillen om veilig te werk te gaan. Werkt u met gevaarlijke vloeistoffen? Maak dan ook gebruik van mondkapjes. Door hoogwaardige geteste mondkapjes te dragen kunt u veilig de werkzaamheden uitvoeren.

De infrastructuur veilig maken

Magazijnen, groothandels en andere opslagplekken zijn vaak, voor het bedrijf, zo efficiënt mogelijk ingericht. Dat wil zeggen dat er vaak veel stellingen achter elkaar staan en er dus snel op meerdere plaatsen kleine “verkeerspunten” ontstaan. Dit resulteert vaak in onoverzichtelijke en gevaarlijke situaties. Voorkom deze onoverzichtelijke gevaarlijke situaties door bijvoorbeeld veiligheidsspiegels te plaatsen. Op deze manier kunt u ver van tevoren anticiperen op het verkeer rondom deze punten. Iedereen kan zien wat de beweging is en hoe zich te gedragen om het veilig te houden.

De inrichting van magazijnen speelt een grote rol in hoe veilig een werkomgeving is. Wanneer er niet netjes en geordend te werk wordt gegaan, brengt dit vaak verschillende risico’s met zich mee. Zo kunnen scheefstaande pallets, overvolle stellingen en rondslingerend verpakkingsmateriaal gevaarlijke situaties veroorzaken. Houd de werkplek zo overzichtelijk mogelijk door spullen direct terug te leggen op de juiste plek, wees alert op gevaarlijke situaties zoals te hoog gestapelde voorraad en meld schade aan materiaal zo snel mogelijk.

Intern transport

Voor het vervoeren van kleine maar toch zware goederen, zijn magazijnwagens de perfecte oplossing. Deze zijn ergonomisch in gebruik en ze zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Zo heeft u voor iedere klus een passende magazijnwagen. Met dit soort eenvoudige oplossingen bespaart u al gauw veel onnodig tilwerk. In de lijn met magazijnwagens kunt u ook kiezen voor palletwagens, onderwagens of meubelhondjes. Deze zijn speciaal ontworpen om dozen, pallets of stapelbakken gemakkelijk mee te transporteren, zodat ook die handelingen weer fysieke inspanning bespaart.  

En zijn enorm veel aspecten waar rekening mee gehouden moet worden omtrent veilig en efficiënt werken in en rondom magazijnen. Wanneer u zich bewust bent van de diverse veiligheidsrisico’s en weet hoe u deze snel kunt oplossen of kunt voorkomen, kunt u de werkomstandigheden met intern transport zo veilig mogelijk maken.

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.