Van Nieuwenhuizen: snel actie voor Europese luchtvaart- en transportsector

donderdag 19 maart 2020
timer 4 min

Minister Van Nieuwenhuizen van IenW heeft verklaard dat we onorthodoxe maatregelen nodig hebben om de gevolgen van de Corona-crisis voor de luchtvaart, het wegtransport, het spoor en de scheepvaart zo goed mogelijk op te vangen. De minister dringt aan op snelheid bij het versoepelen van de Europee regels voor slottoedeling, zodat luchtvaartmaatschappijen hun historische rechten behouden, ook al vliegen ze nu minder. Ook dringt ze aan op goede ondersteuning van (internationale) chauffeurs die een cruciale rol spelen bij distrubutie van vitale goederen. 

 

Eurocommissaris voor Transport Adina Vălean laat weten dat de Europese Commissie werk maakt van maatregelen die ervoor moeten zorgen dat de luchtvaart- en transportsector geholpen worden in deze zware tijd. Hierbij valt te denken aan een tijdelijke ontheffing op de use-it-or-lose it regel voor de toedeling van slots. Ook wees Vălean op mogelijke acties die lidstaten zelf kunnen nemen zoals het instellen van ‘Green Lanes’ voor een snelle doorstroming van essentiële goederen bij met name grensovergangen en het versoepelen van regels voor het wegtransport. Ook is er aandacht gevraagd voor flexibiliteit bij bijvoorbeeld controles van kwalificaties van transportwerkers. Nu veel trainingen en examens niet door gaan kan het voorkomen dat licenties van bijvoorbeeld zeelieden, chauffeurs en treinmachinisten buiten hun schuld om verlopen.

Schouders eronder

“We moeten nu met zijn allen de schouders eronder zetten. Daar zijn mijn Europese collega’s en ik het allemaal over eens. De luchtvaartsector en de vele duizenden mensen die er werken hebben onze steun keihard nodig. Dat geldt ook voor de chauffeurs die er voor zorgen dat het transport van noodzakelijke  goederen van vitaal belang zo soepel mogelijk blijft verlopen. Transport van met name primaire goederen zoals voedsel en medicijnen is essentieel om deze crisis het hoofd te bieden. De chauffeurs zijn onmisbaar en we moeten de sector waar mogelijk hulp bieden zodat de chauffeurs met zo min mogelijk belemmeringen hun werk kunnen doen.”, aldus Van Nieuwenhuizen. 

Vrij verkeer

De minister heeft alle lidstaten opgeroepen om het vrij verkeer van essentiële goederen binnen de EU in stand te houden, tot het maximale dat mogelijk is. Ook heeft ze bij de Commissie aangedrongen alle mogelijkheden te onderzoeken voor noodstaatssteun aan de Europese luchtvaartsector. “We steunen het Commissievoorstel om de slot-verordening aan te passen volledig. We zullen alles doen wat nodig is om passagiers en de luchtvaartsector te helpen met de enorm lastige situatie waar zij in zitten. Dit omvat ook een snelle aanpassing van Europese slot-verordening, en snelle repatriëring van de Europese reizigers die nu op verschillende plekken in de wereld gestrand zijn.”

 

 

 

Geplaatst door

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden