Van Nieuwenhuizen wil meer geld voor aanpak wateroverlast

woensdag 15 januari 2020

Minister Van Nieuwenhuizen spreekt op woensdag 15 januari met de Tweede Kamer over haar voorstel om de Waterwet te wijzigen. De voorgestelde wijziging moet er voor zorgen dat er meer geld beschikbaar komt voor de aanpak van wateroverlast. Op die manier wil de minister Nederland bestand maken tegen extreem weer, zoals piekbuien en langdurige droogte. Op korte termijn stelt de minister tevens vijf miljoen euro extra beschikbaar voor vijf regionale pilotprojecten. 

"We moeten snel extra stappen zetten om onze straten, tuinen, steden en ook de landelijke omgeving anders in te richten. Alleen zo kunnen we ons goed voorbereiden op de gevolgen die de extremere weersomstandigheden hebben op onze leefomgeving. Denk aan de hoosbuien die hele woonwijken onder water zetten omdat er te weinig groen in de buurt is om het op een natuurlijke manier op te vangen,’ aldus Van Nieuwenhuizen. ‘De vijf pilots die ik dit jaar financieel steun zijn mooie voorbeelden die ook andere provincies, waterschappen en gemeenten goed kunnen toepassen. Met een gewijzigde Waterwet kunnen we straks met geld uit het Deltafonds meer gaan investeren om Nederland te beschermen tegen weersextremen." 

De pilotprojecten van de gemeenten Eindhoven, Horst aan de Maas, Dordrecht en Enschede en het project van de provincie Gelderland krijgen een financiële impuls. In Dordrecht gaat het om een nieuw stadspark dat tevens als klimaatbuffer fungeert, in Enschede om de aanleg van een stadsbeek. 

 

 

Auteur

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden