Vanpoolen langs de file

woensdag 12 oktober 2005
timer 2 min

De brug bij Muiden blijft nog even een bottleneck, maar voor de rest vliegt de nieuwe business class 'vanpool' op de A1 van Flevoland naar Amsterdam-Zuidoost. Dankzij het medegebruik van bus- en vluchtstrook brengen luxe vans werknemers in het wat hogere marktsegment snel en vooral betrouwbaar naar het werk en 's avonds weer naar huis.

'Betrouwbaarheid' is het lokkertje waarmee volgens Niek van Trigt van het organiserende bureau Verkeer.advies gegadigden over de streep moeten worden geholpen. 'Carpooling met de auto van de zaak', zo typeert hij het nieuwste vanpool-project. Deelnemers zijn in tegenstelling tot gebruikelijker vormen van carpooling verlost van rompslomp. De auto's (Volkswagen Sharan) worden geleast door Verkeer.advies. Het bureau voert het mobiliteitsmanagement in het gebied uit voor provincie Noord-Holland, Regionaal Orgaan Amsterdam en Kamer van Koophandel. Voor dit vanpool-experiment werkt Verkeer.advies samen met vervoerder Connexxion, Rijkswaterstaat Noord-Holland en het ROA. Eind dit jaar wordt de balans opgemaakt. Van Trigt meldt dat vergelijkbare initiatieven in de Verenigde Staten succesvol bleken. Dat eerdere business class vanpool-initiatieven hier te lande strandden, deert hem niet: niet de snelheidswinst (die van dag tot dag sterk kan variëren) als wel de betrouwbaarheid van de vanpool-dienstregeling moet werknemers over de streep trekken.
Volgens Van Trigt is er sprake van een succes als minstens vijftig à honderd personen meedoen. De van deur-tot-deur-service kost 95 euro per maand, een bedrag dat volgens Verkeer.advies 'veelal' binnen de reiskostenvergoeding voor dit traject valt. Zo'n zestig werkgevers/ondernemingen in Zuidoost kunnen eventueel deelnemers 'leveren'. Gezien de doelgroep komen in totaal rond de driehonderd Flevoland-werkers voor de proef in aanmerking. Verkeer.advies afficheert het initiatief als 'the best of two worlds', dat wil zeggen die van openbaar vervoer en particuliere auto.
Voor deelnemende chauffeurs werd eerder deze zomer op het circuit van het Verkeers- en Veiligheidscentrum van de Politie Academie een rijvaardigheidstraining gehouden.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.