'Veilig fietsen voor ouderen' wint Nationale Verkeersveiligheidsprijs

donderdag 14 april 2022

'Veilig fietsen voor ouderen' van pensionado Piet Noordzij won op 14 april na een publiekstemming de Nationale Verkeersveiligheidsprijs tijdens het Nationaal Verkeersveiligheidscongres in Utrecht. De congresorganisatoren ANWB, SWOV, VVN en het ministerie van IenW gaan met de winnaar in gesprek over hoe zij dit winnende concept verder kunnen helpen.

Een fiets waar je als oudere, zittend op je zadel kunt wegrijden en stoppen. Het is pensionado Piet Noordzij gelukt om een prototype-fiets te bouwen met een verlaagd zadel en twee voorwielen, die in bochten kantelen als een tweewieler. Zo blijft de fiets steeds met drie wielen aan de grond, ook bij slecht wegdek. Van ieder model fiets is een kanteldriewieler te maken, door het te voorzien van een dubbele voorvork met daarboven het kantelmechanisme.

De jury over de veilige fiets voor ouderen: "Deze fiets lijkt een belangrijke toepassing voor de verkeersveiligheid. De jury adviseert wel om een gebruikersonderzoek te doen."

Andere genomineerden

De twee andere genomineerden voor deze prijs waren 'De FietsPadvinder' en 'Conflictanalyses met MicroTraffic'.

De FietsPadvinder

Een speciaal ontwikkelde meetfiets vol apparatuur meet al fietsend alle, door het Kennisnetwerk SPV, gedefinieerde risico-indicatoren van 'veilige fietspaden': geen obstakels, visuele geleiding, voldoende breed, verharding vlak, stroef, heel en schoon, vergevingsgezinde rand en berm. Uit een behoefte om deze indicatoren inzichtelijk te krijgen is tijdens een pilot in de provincie Noord-Brabant de FietsPadvinder ontstaan. De FietPadvinder is direct toepasbaar bij wegbeheerders.

De jury over de FietsPadvinder: "Deze toepassing om kenmerken van fietspaden af te leiden, lijkt op de meetfiets Fietsersbond, maar gaat een paar stappen verder."

Conflictanalyses met MicroTraffic

Volledig geautomatiseerde conflictanalyses (tussen auto’s en fietsers/voetgangers) geven waardevolle informatie en inzicht in bijna-ongevallen in in Amsterdam, Dordrecht, Fryslân, Koggeland, Rijswijk, Vlissingen en Zwolle. Hiervoor worden video-opnames op een kruispunt (minimaal 60 uur beeldmateriaal) geanalyseerd met unieke AI-software van Mobycons Canadese samenwerkingspartner MicroTraffic©. Alle verkeersdeelnemers, verkeersstromen, verkeersbewegingen, gereden snelheden en ontmoetingen worden meegenomen. Deze toepassing maakt subjectieve verkeersonveiligheid.

De jury over de Conflictanalyses met MicroTraffic: "Deze innovatieve manier om snel en goed verkeersveiligheid op kruispunten te analyseren, vergde vroeger veel handmatig werk."

Bekijk hier een filmpje van de prijswinnaar en de genomineerden

NVVP

De Nationale Verkeersveiligheidsprijs is een initiatief van het ministerie van IenW,  SWOV, VVN en ANWB en wordt tweejaarlijks uitgekeerd tijdens het Nationaal Verkeersveiligheidscongres. De jury bestaat uit Rob Eenink (SWOV), Alphons Knuppel (VVN), Bart Voorhuis (ANWB) en juryvoorzitter Dineke van der Burg (Rijkswaterstaat/IenW).

De drie genomineerden tijdens het NVVC. In het midden winnaar Piet Noordzij van 'Veilig fietsen voor ouderen'.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Als oudere (82jaar) vind ik het grootste probleem op fietspaden de jagende z.g.n. ''wielrenners'' die zonder een belletje pardoes voorbij jagen.

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.